75-åriga britten Eva Clarke är känd som en mirakelbebis. Hon är en av tre bebisar som föddes i koncentrationslägret Mauthausen och överlevde, under de sju år som nazisternas läger var verksamt.
Eva Clarkes mamma Anka Kaudrova satt först fängslad med sin make Bernd i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i slutet av andra världskriget. Bernd fick aldrig veta att han skulle bli pappa, då han sköts ihjäl i närheten av lägret bara nio dagar innan fångarna i Auschwitz befriades. Då hade Anka redan skickats vidare till koncentrationslägret Mauthausen i Österrike – ett av de sista koncentrationslägren att falla.

– Resan dit var en total mardröm. Tyskarna hade insett att de förlorade kriget, så de började tömma alla läger på levande vittnen. Min mamma sattes på ett tåg som fraktade kol utan tak i 17 dagar – utan mat, knappt med vatten och i sällskap av 2000 andra kvinnor.

Anka visste inte vart hon var på väg – men när hon såg namnet på stationen, Mauthausen, blev hon så chockad att hennes förlossning sattes i gång.

– Min mamma fick kliva upp utan hjälp på en vagn för att dras upp för den branta backen av andra fångar. Hon fortsatte föda mig, trots att det låg folk med tyfus på henne. En nazistofficier såg vad som hände och snäste: ”Fortsätt skrik du”, berättar Eva i The Sun och fortsätter:

– Hon har alltid sagt att hon skrek inte bara för att hon födde barn, men för att hon trodde att hon skulle dö. Men mirakulöst så överlevde vi båda två.

Eva och Anka överlevde – för att nazisterna hade slut på gas

På plats fick Anka hjälp av en läkare att klippa navelsträngen och få liv i Eva. Men Evas födelsedag hade också kunnat bli hennes dödsdag – om inte nazisterna hade fått slut på resurser.

– Den 28 april 1945 fick tyskarna slut på gas till gaskamrarna. Min födelsedag är den 29:e. Om hon hade kommit dit två dagar tidigare har min mamma antagligen skickats direkt till gaskammaren, då hon var tydligt gravid.

Bara några dagar senare, den femte maj, så befriades lägret av amerikanerna. Eva och Anka skulle komma att få ett långt liv tillsammans. Anka blev 96 år gammal, och hann få tre barnbarnsbarn.

Läs mer:

Micael Bindefeld: "Jag har en omtalad fäbless för det vackra bordet"

Eva Röse utsedd till årets röst för sitt arbete för jämlikhet