Trendar: InredningMat och dryckResor

Eva Röse utsedd till årets röst för sitt arbete för jämlikhet

18 jul, 2018 
AvIda Gustafsson
Eva Röse, Läkerols Voice of the year
För sitt engagemang och ställningstagande i metoo-rörelsen tilldelas Eva Röse Läkerols utmärkelse Voice of the year. Psykologen och författaren Hédi Fried, som överlevde förintelsen, får hederspris för sitt arbete mot rasism.
Annons

Eva Röse tilldelas priset Voice of the year för att hon använder sin position för att bidra till förändring. Hon har under det gångna året varit en förgrundsgestalt i metoo-rörelsen och #tystnadtagning.

– Jag är otroligt överraskad och glad över detta! Jag ser mig dock inte som en förgrundsgestalt då Tystnad Tagning är en armé av systrar på bred front. Jag lever efter mottot: ’Use your platform for change’, och tänker fortsätta ta alla chanser att kämpa för ett jämlikare, rättvisare och mer empatiskt samhälle, säger Eva Röse i ett pressmeddelande.

I samband med att Voice of the year firar tio år utdelas även ett hederspris på 50 000 kronor till en person som under en lång tid gjort skillnad med hjälp av sin röst. Priset går till psykologen och författaren Hédi Fried som under flera decennier rest runt i skolor och berättat om förintelsen och stått upp emot rasism i alla dess former.

Annons

– Jag är väldigt glad över att ta emot detta pris, det betyder att det jag jobbar med och kämpar för uppskattas. Jag hoppas även att det kan att vara till hjälp när det kommer till att rädda demokratin i Sverige. Prispengarna kommer jag att skänka till min stiftelse som delar ut stipendier till lärare som arbetar mot rasism, nazism, islamofobi och främlingsfientlighet. Jag vill tacka juryn för att de valt just mig och jag är glad att de valt Eva Röse till Voice of the Year, jag tycker inte att det kunde gått till en mer värdig person i år, säger Hédi Fried.

En jury utser pristagaren som får 100 000 kronor i stipendieform. Juryn består av: Claudia Galli Concha (ordförande), Hasse Brontén, Denise Rudberg, Micael Dahlén och Anna Blomberg.

Juryns motivering:

Eva Röse 

Eva Röse har precis det vi vill se hos en vinnare av Läkerol Voice of the Year. Hon tilldelas priset för att ha använt sin kompetens och position till att med sin röst representera många i ett viktigt ämne gentemot en bred publik. Eva Röse har under året varit betydelsefull för spridningen av kunskap om den svenska #metoo-debatten och varit en förgrundsgestalt för #tystnadtagning, som har förändrat film- och teaterbranschen för alltid.

Annons

Hédi Fried

Hédi Fried tilldelas Juryns Hederspris för att ha ägnat sitt liv åt att sprida kunskap om förintelsen och för att under decennier ha föreläst landet runt om andra världskrigets grymheter. Hédi Fried står upp mot rasism i alla former, något som idag, tyvärr, känns viktigare än någonsin. Vi är så glada över att i år när Läkerol Voice of the Year fyller tio år få dela ut Juryns Hederspris till Hédi Fried – en kvinna vi är djupt imponerade och berörda av och som vi vill tacka för hennes styrka.

FOTO: Johan Lilja och Joel Klasén

 

Annons