När den före detta modellen Melania Knavs gifte sig med reality show-programledaren och entreprenören Donald Trump, hade hon nog ingen aning om att hon drygt ett decennium senare skulle bli USA:s first lady.

Paret träffades på en fest under modeveckani New York 1998 och har tillsammans sonen Barron. Efter att Donald Trump vann valet 2016 förändrades livet drastiskt och hon har av politiska kommentatorer beskrivits som någon som motvilligt tagit sin plats i Vita huset.

Retorikexperten Elinor Falkman, som bevakar det amerikanska valet för TV4, säger att Melania Trump under makens presidentskap inte har uppfört sig som en first lady i klassisk bemärkelse.

– I USA förväntas presidenthustrun representera den mänskliga, varmare och mjukare delen av makten. Hon ska vara den som sätter sig på huk och pratar med ett barn som står och viftar med en flagga. Men det kan man inte påstå att hon har lyckats speciellt bra med, säger hon.

– Jämfört med andra first ladies, som till exempel Michelle Obama och Jackie Kennedy, är hon inte i närheten av att ha gjort några avtryck. De är snarare minimala.

Melanias omtalade val av jacka 2018

Något Melania Trump ofta har uppmärksammats för är sin klädstil. Valet av outfits har analyserats på nyhetssidor världen över. Vem minns till exempel inte kontroversen kring hennes jackval i samband med ett besök hos migranter i Texas sommaren 2018? På det olivgröna tyget gick orden ”I really don’t care, do u?” att läsa.

Som svar på den våg av upprördhet som jackan väckte hos allmänheten svarade Melania Trump att budskapet inte var riktat mot barnen på migrantboendet – i stället var orden menade för de människor och ”vänstermedier” som kritiserar henne. Hon hävdade även att medier var ”besatta” av hennes klädval. I egenskap av retorikexpert säger Elinor Falkman att hon nästan alltid håller andan inför att Melania Trump ska göra offentliga framträdanden.

– Jag kommer ihåg jackan mycket väl. Ett högt tveksamt plagg med en superkonstig text på ryggen. Var hon ironisk? Hon vet mycket väl vad hon väljer att ha på sig och vad det signalerar.

Susanne Ljung om Melania Trumps klädval

I en DN-krönika från 2018 beskrev Susanne Ljung, programledare för mode- och kulturprogrammet Stil i Sveriges Radio, Melania Trumps klädval som en signal för att hon är rustad och redo för strid. Strama dräkter, kappor och ibland militärgröna dräkter som leder tankarna till soldater och krig. Till sina outfits har hon ofta burit ett par sylvassa stilettklackar.

Enligt Susanne Ljung verkar till och med hennes make ha uppfattat ”pansarvagnssignalerna” hon sänder ut. ”Aldrig ser han så tafatt ut som när han försöker fatta hennes hand i officiella sammanhang”, skrev hon då.

Donald Trump vill ofta hålla Melanias handi offentliga sammanhang. Men fler än en gång har hon dragit undan sin.

Melania Trump har nämligen uppmärksammats för att hon vid flera tillfällen, mitt framför mediernas blixtrande kameror, har viftat bort sin makes hand när han sträckt sig efter hennes. Ett agerande som har väckt många frågetecken. Varför tar Melania inte Donalds hand?

Retorikexperten Elinor Falkman har olika teorier.

– Å ena sidan tänker jag att det kanske bara är en kvinna som inte längre är kär i sin man. Men eftersom jag är konspiratoriskt lagd undrar jag å andra sidan om hela grejen är ett PR-trick. De vet ju om att allt de gör bevakas. Kanske vill paret bara ge något åt medierna att skriva om.

President­fruar som gjort avtryck

Eleanor Roosevelt 1933–1945

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt hade en aktiv roll och reste ofta runt i USA för att träffa landets medborgare. Hon var stundtals kontroversiell i sin frispråkighet i frågor rörande humanitära reformer och medborgerliga rättigheter.

Jacqueline Kennedy 1961–1963

Jackie Kennedy

Jackie Kennedy var 31 år gammal när hon flyttade in i Vita huset efter maken Johns valseger. Hon fick ofta uppmärksamhet för sina moderiktiga klädval och glamourösa mottagningar.

Hillary Clinton 1993–2001

Hillary Clinton

Juristen Hillary Clinton har liksom sin man Bill en framträdande politisk karriär bakom sig. Under större delen av 00-talet var hon demokratisk ledamot i senaten och utsågs därefter till utrikesminister i Barack Obamas regering. 2016 blev Hillary Clinton den första kvinnliga presidentkandidaten för ett stort parti i USA.

Michelle Obama 2009–2017

Michelle Obama

Advokaten Michelle Obama har stort politiskt inflytande och rankades 2010 av Forbes Magazine som ”Världens mäktigaste kvinna”. Under tiden i Vita huset drog hon i gång ”Let’s Move” för ett mer hälsosamt USA.

Läs mer:

Vd:n hånar feminism i brev: ”Kalla mig mansgris”

Var sjunde man positiv till sexköp

Så hård är Polens nya abortlag – tusentals i protest