NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva
1:39

Efter reklamen: Så funkar astrologi

(1:39)

Kometen med det småkrångliga namnet C/2014 UN271 (den kallas också Bernardinelli-Bernstein efter dess upptäckare) beskrivs av Independent som den största som upptäckts hittills.

Bernardinelli-Bernstein är ungefär tusen gånger större än mer än ordinära kometer och uppges ha en diameter någonstans mellan 100 och 200 kilometer.

Flygvärdinnan avslöjar: Vanliga misstagen du gör när du flyger

Jättekometen rör sig i avlång bana runt solen och nu är den på väg mot jorden – 2031 kommer den att vara så nära oss som den kommer att komma. Senast den var så nära jorden var över tre miljoner år sedan.

Kommer inte krocka med jorden

Kometen beskrivs som en isklump och enligt TT tros den härstamma från Oors kometmoln – ett stort moln som omger vårt solsystem och består av rester från dess bildande. Många kometer tros vara delar av moln som fallit in mot de inre delarna av solsystemet.

Men även om Bernardinelli-Bernstein-kometen är på väg mot jorden är det inte tal om någon Armageddon- eller Deep Impact-scenario – vi kommer inte att behöva skicka upp Bruce Willis eller Robert Duvall i rymden med kärnvapen.

I Armageddon ger sig Bruce Willis ut i rymden för att spränga en asteroid på väg mot jorden och i Deep Impact ska Robert Duvall spränga en komet av samma anledning.

CAPITAL PICTURES / TT

Kommer man kunna se kometen?

Snarare är det så att kometen kommer att passera jorden på behörigt avstånd – den kommer att vara så långtifrån oss att vi inte kommer att kunna se den med blotta ögat. Vill man få en glimt av den gäller det att ha ett hyfsat stort teleskop.

Kometens upptäckare Pedro Bernardinelli och Gary Bernstein, som jobbar för University of Pennsylvania, är ändå riktigt peppade på att den ska närma sig oss.

Därför ska man gräva ner underkläder i sin trädgård

– Vi har förmånen att ha fått upptäcka den kanske största kometen vi någonsin sett – eller åtminstone en som är större än någon som har studerats på nära håll – och vi fick syn på den tidigt nog för att folk ska kunna se utvecklingen när den närmar sig och värms upp, säger Bernstein i ett pressmeddelande enligt TT.

Foto av kometen.

Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA

Utvald läsning

Femina