Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är restaurangskolan som har sexuella trakasserier i kursplanen

16 nov, 2020 
AvMalin Roos
FotografPRIVAT
De får lära sig att sätta en sås och bära tallrikar men i kursplanen på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Åre står också diskriminering och sexism.
Inför praktiken får eleverna undervisning i hur de hanterar sexuella trakasserier.
– Det är fortfarande en del av branschens verklighet och vårt jobb som lärare är att förbereda dem på branschens verklighet, säger läraren Beatrice Carlsson.
Annons
Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbetBrand logo
Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

Den nya rapporten från turismforskningscentret ETOUR i Östersund gav ingen ljus bild.
Efter att ha granskat arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen, med fokus på förekomsten av sexuella trakasserier, kunde forskarteamet slå fast att machokulturen är utbredd i restaurangköken. Sexuella trakasserier är dessutom ett ännu större problem från kollegor än från överförfriskade gäster.
– Det var nedslående men talande. Jag blev inte förvånad, tyvärr. Däremot upplever jag att det har blivit betydligt bättre generellt i vår bransch, säger Beatrice Carlsson, som har en gedigen bakgrund i krogvärlden.

De senaste drygt 20 åren i Åre, där hon i dag också undervisar på restaurang- och livsmedelsprogrammet på UtbildareJämtlands gymnasium.

På Jämtlands gymnasium i Åre utbildas framtidens krogpersonal.

På linjen som är treårig och ska utbilda framtidens kockar och servitörer, är sexuella trakasserier en del av kursplanen.

Annons

– Har vi tur kommer de aldrig någonsin att behöva uppleva det här, men som forskningen bevisar kommer de sannolikt någon gång att göra det, och då är det bra att ha med sig verktygen; hur gör jag, hur agerar jag och vem tar jag hjälp av?

– Vi ska lära dem att röra i grytorna, sätta en sås och bära tallrikar men det finns så mycket mer som har med yrket att göra, säger Beatrice Carlsson och tillägger att de har allmänna diskussioner löpande under kurserna om diskrimineringsgrunder och sexism.

– Det står med i kursplanen, sen tror jag att olika skolor väljer att arbeta med det olika mycket.

Får en lektion om hur de ska agera inför praktiken

På restaurang- och livsmedelsprogrammet i Åre som har en liten övervikt på killar, får alla elever en genomgång innan första praktiken om vad de ska vara beredda på och hur de ska agera om de utsätts för trakasserier.

– Alla lärare här på restaurangskolan har jobbat många år i branschen och vi pratar om vad som är okej och inte okej. Det här är verkligen strukturella problem, vare sig kopplat till ort eller position eller tjänst utan branschen som sådan, tyvärr, säger Beatrice.

En ny forskningsrapport larmar om en utbredd sexism och machokultur i restaurangköken. Foto: TT

Själv har hon under sin egen yrkeskarriär stött på såväl sexism som machokultur.
– Men där jag har jobbat har det varit betydligt mer från gäster än från andra kollegor. Jag har däremot varit med om många gånger där mina anställda har kommit och berättat att andra chefer inte har backat dem. Där inställningen har varit ”lite får man tåla” eller ”gå och gör något annat du så tar jag de här gästerna”.

Annons

”Metoo fick inte samma genomslag i Norge ”

Hon nämner att just Åres krogliv är särskilt utsatt med många tillresta turister och konferensgäster inte minst under skidsäsongen - och inte minst från grannlandet i väst.

– Det kommer hit en klientel i en viss medelålder och jag kan se en väldigt skillnad mellan svenskar och norrmän. Svenskar ligger 10-15 år före i utvecklingen med ganska mycket. Metoo fick inte alls samma genomslag i Norge och det speglar sig ganska mycket i de konferensgäster som kommer till Åre.

– I Norge är min uppfattning att det är mer okej att bete sig, säger Beatrice Carlsson som dock vill lyfta att Åre som ort verkligen har jobbat med de här frågorna kring restaurangbranschen.

Beatrice Carlsson är lärare på restauranglinjen i Åre. FOTO: PRIVAT

Projektet Trygg i Åre som är ett initiativ mellan kommunen, näringslivet och branschen gemensamt och som i många år har jobbat mot droger har sedan ett år tillbaka lyft in problematiken med sexuella trakasserier, förklarar Beatrice Carlsson:

Annons

– I vår lilla bubbla här uppe finns det en medvetenhet kring de här problemen. Tydliga policys till exempel på restaurangerna är till enormt stor hjälp då det blir en anledning att ta upp de här sakerna med sin personal redan vd en introduktion.

Inte förvånad över kändiskocken

Uppgifterna om att en uppburen kändiskock lämnat sitt uppdrag på en av de mest anrika krogarna i Stockholm efter att ett stort antal kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier, gjorde Åres restaurangprofil både förvånad och inte.

– Jag var ganska förvånad under metoo och vårt eget upprop #vikokaröver att det inte slogs upp mer om den här krogen då eftersom den varit känd för detta i branschen länge. Att man inte har vågat berätta är jag dock inte förvånad över. Detta är arbetsgivare med en stor makt och många mäktiga vänner. Blir du bränd på de här "finare krogarna" är det så många dörrar som stängs, säger restaurangläraren Beatrice Carlsson och poängterar att det dock blåser nya vindar.

Annons

– Den här franska kökshierarkin som kom in på mitten av 1900-talet förde med sig att den som är chef är kung, det spelar ingen roll vad han säger eller gör. Det är ingen form av demokratiskt ledarskap på något sätt.

– Men detta är en typ av beteende som inte accepteras av dagens ungdomar som är mycket tuffar i att säga ifrån. Vi ser en tydlig förbättring i både samhället och branschen för kvinnor.

Annons