Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stjärnkockens ilska mot sexismen i branschen: ”Ett enormt ansvar”

05 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT

Stjärnkocken Erik Videgård har tröttnat på sexismen i restaurangbranschen, och väljer nu att säga ifrån på sociala medier.

Detta efter att en framstående manlig kock nyligen anklagats för sexuella trakasserier i flera tidningar.

”Det ligger ett enormt ansvar hos oss i det äldre gardet att tänka extra mycket på vad som sägs och görs”, skriver Erik Videgård på Instagram.

Annons

De senaste dagarna har det i flera tidningar rapporterats om hur en framstående manlig kock anklagas för sexuella trakasserier mot sina kvinnliga medarbetare och anställda, efter att flera av dem klivit fram och vittnat. Aftonbladet skriver bland annat hur mannen ska ha bitit en kvinna i bröstet, och tryckt sitt kön mot flera andra kvinnor i köket.

Efter avslöjandet väljer nu kändiskocken Erik Videgård att ta avstånd från sexismen i restaurangbranschen. Kocken, som synts i bland annat Kockarnas kamp, menar att det är upp till de seniora kockarna att sätta agendan.

Förbannad? Ja.Förvånad? Nej. Att gubbslemmet ligger som en stinkande filt över restaurangyrket idag är naturligtvis oförlåtligt men knappast något som inte kommer att hända igen. Machoattityden som odlats under årtionden i köken, där en grov och ofta sexuellt nedvärderande jargong används utan eftertanke, växer fram även hos den yngre generationen. ’Monkey see, monkey do. Det ligger ett enormt ansvar hos oss i det äldre gardet att tänka extra mycket på vad som sägs och görs”, skriver Erik Videgård på Instagram och Facebook.

Annons

Stjärnkocken står upp mot sexismen: ”Visa respekt”

Han konstaterar att det måste ske förändring aktivt, och att det inte är något som kommer hända bara för att den äldre generationen går i pension.

”Tro inte att de vidriga handlingar som uppdagas idag försvinner med den äldre generationen om vi i ledande positioner inte är stenhårda vad gäller nedvärderande kommentarer och handlingar. Det gäller inte bara sexuella närmanden utan även uttryck och handlingar som kan uppfattas respektlösa. Energin ska läggas på att laga god mat till våra gäster och att visa respekt för våra medarbetare, oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. En god energi bakom kulisserna visar sig alltid framför”, skriver Videgård, och avslutar med hashtaggarna ”inteOK” och ”metoo”.

Erik Videgård är en av flera stjärnkockar som valt att ta bladet från munnen efter att det uppdagats om stjärnkockens sextrakasserier – men det riktas också kritik mot att de inte har gjort något tidigare, om den sexistiska miljön i köken nu är en så öppen hemlighet som de säger att det är.

Femina har sökt Erik Videgård för en kommentar.

Läs mer:

Annons