Det talas mycket om löneklyftorna mellan män och kvinnor, inte minst inom elitidrott. Men nu har i alla fall landslagen i handboll stängt klyftan – från och med i år tjänar damerna och herrarna lika mycket, skriver Sportbladet. Detta efter att herrarna sänkt sin landslagslön för att damerna skulle kunna få samma ersättning.

– Det var självklart. Vi gör ju exakt samma jobb. Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger, utan för att det var självklart – eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar, säger herrarnas före detta lagkapten Tobias Karlsson till tidningen.

Utjämningen i löner mellan damlandslaget och herrlandslaget inleddes redan för ett par år sedan och har skett i tre steg: dagsersättning, medaljbonus och kvalbonus. Från och med i år är alla tre delarna lika mellan damer och herrar.

– Det var en del av vår Vision 2017, att vi skulle jämställa damerna och herrarna. Nu är vi ikapp och alla ersättningar är på kronan lika stora, säger nuvarande landslagschefen Lasse Tjernberg till Sportbladet.

Handbolls-VM för damer pågår just nu för fullt i Tyskland och sänds av Eurosport och Kanal 5. Nästa Sverigematch spelas i morgon, 7 december kl. 18, då Sverige möter Argentina.

Läs även: Handbollsproffset Linnéa jobbar mot sexuella trakasserier – nu får hon FN-pris

Foto: IBL