Beachhandboll.

0:60

Efter reklamen: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

(0:60)

Inom beachhandboll måste män och kvinnor tävla i olika sorters kläder när det vankas internationella tävlingar och mästerskap. Medan männen får tävla i shorts och linne eller t-shirt, så måste kvinnorna tävla i bikini som dessutom inte får vara högre än 10 centimeter.

Nu slår det svenska landslaget i beachhandboll bakut mot de förlegade reglerna.

– Det är helt sjukt, det är ganska mycket i böter om man inte har tillräckligt korta trosor. Vi spelar ju handboll och gör det vid sidan av (ordinarie jobb) och kan inte betala böter för det. Det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden... det är någon snubbe som bestämt det här, säger Lina Barksten, en av spelarna, till GT.

Kändiskvinnorna som blivit illa behandlade av medier

Vill förändra reglerna i beachhandboll

Fredrik Rapp är ordförande på Svenska handbollsförbundet, och håller med om kritiken mot de internationella reglerna.

– Det är något som vi på svenska handbollsförbundet helt håller med om. Det är en väldigt förlegad och gammal regel, som vi jobbar väldigt hårt på att förändra, säger Fredrik Rapp i Nyhetsmorgon, och fortsätter:

– Det man också ska säga är att i Sverige har vi inte de här reglerna, vi har att det är exakt lika mellan tjejer och killar- Så när man spelar i Sverige har man absolut inte de här kraven på sig, medan det internationellt fortfarande är så.

Nu jobbar man även i Europa på att få det Internationella handbollsförbundet att hinna ändra reglerna till sommarens EM.

– Vi var senast igår i kontakt med det Europeiska handbollsförbundet som är ansvariga för det EM som går i sommar, dock är det ju inte de som bestämmer reglerna, utan det är det internationella handbollsförbundet. De har en taskgroup nu som försöker få reglerna ändrade redan till i sommar.

Fredrik Wikingssons kritik mot Ola Wenström – efter orden om feminism

Mer läsning

Femina