Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändiskvinnorna som blivit illa behandlade av medier

02 mar, 2021 
Dokumentären Framing Britney visar hur popstjärnan blev uselt behandlad av medier, och utsattes för både sexism och livsfara.
Men hon är inte den enda som har blivit dåligt behandlad i media, med integritetskränkande frågor och misogyna antaganden.
Här är kändiskvinnorna som förtjänar en ursäkt.
Annons

Lill-Babs

Barbro Svensson slog igenom som Lill-Babs när hon bara var tonåring. Men även om hon under karriären blev en av landets allra mest folkära profiler, så fick hon också utstå mycket sexistiska kommentarer från media, då hon var en ung mamma och hade haft relationer med flera olika män.

Det mest kända exemplet är när artisten gästade Här är ditt liv och helt plötsligt presenterades med sina gamla pojkvänner på en lång rad – något hon själv har kommenterat som förödmjukande i efterhand.

Annons

Tina Turner

Tina Turner blev fysiskt och psykiskt misshandlad av sin exmake Ike Turner. När hon kom ur relationen var det allt media ville prata om, och Ike gavs också en egen plattform att ge ”sin sida av situationen”. Efter att ha misshandlats valde Tina Turner att genomgå operationer för att återställa sitt utseende till hur det var före maken förstörde det – något hon också ifrågasattes för.

– Det är skillnad på skönhetsoperationer och korrigerande operation, eller hur? Jag har i stort sett fått mitt ansikte inslaget, och gjorde aldrig något åt det. Jag upptäckte att hur min näsa hade läkt flera gånger – den var aldrig bruten men skadades till en viss gräns. Läkningsprocessen började bråka med bihålorna. Så när de gick in för att korrigera det, så fick jag en annan näsa.

Annons

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan var så hårt bevakad i USA att hon i slutet av 10-talet valde att flytta till Dubai, för att det där är olagligt att ta bilder på folk utan medgivande.

Under sin karriär kämpade Lohan med drogmissbruk, något som hånades i pressen. I en intervju med David Letterman 2013 frågade han henne hur många gånger hon åkt till rehab, vad hon åkt till rehab för och varför den kommande vistelsen på rehab skulle göra någon skillnad. I intervjun syns det hur obekväm Lohan blir av frågorna, men pratshowvärden slutar inte för det.

Annons

Michelle Obama

Presidentfrun Michelle Obama brann för att barn skulle äta mer hälsosamt och röra på sig mer, under sin tid som Första dam i Vita huset. Men hon fick utstå både sexistiska och rasistiska kommentarer om sitt utseende i sociala medier men också nyhetsprogram, och kallades både ”en apa i klackar” och ”inte tillräckligt feminin”. I en diskussion på Fox News kommenterade man också på hennes egna matvanor när hon ville bättra på barns matvanor runt om i USA och ta tag i problemet med barnfetma. ”Hur bra äter hon själv? Hon skulle behöva gå ner några kilon”, var kommentaren i nyhetskanalen.

Annons

Courtney Love

När Courtney Loves kärlek Kurt Cobain tog sitt liv 1994 blev hon lämnad ensam med parets barn Francis Bean. Men vad hon kanske inte väntade sig var att hon skulle få skulden för Cobains död. Sexistiska Nirvana-fans, som inte hade tyckt om Kurts relation med Courtney från början, beskyllde henne för att ha mördat pojkvännen.

Bille Holiday

Innan sångerskan Billie Holiday dog i hjärtsvikt 1959, blev hon konstant bevakad och kritiserad för sin viktuppgång och -nedgång, alkoholmissbruk, drogmissbruk och hennes barndomstrauma där hon jobbade på bordell. När Daily News rapporterade om hennes död, skrev de att ”inofficiellt accepterades det att knarket, spriten och det hårda levernet hade slitit ut den snygga kroppen och uppmärksammade rösten”.

Annons

Yoko Ono

Yoko Ono blev känd som "den elaka häxan som splittrade The Beatles” på slutet av 60-talet, när John Lennon föll för henne och valde att lämna bandet – en stämpel som har följt med henne ända tills nu. Hennes namn har varit fokus för skämt i media, filmer och tv-program, och att vara ”Yoko” har blivit synonymt med att man förstört något bra. Det var först när Paul McCartney i en intervju 2012 sa att det inte var Ono som bröt upp bandet, som hon fick lite upprättelse.

Annons

Judy Garland

Fram till sin död 1969 var Judy Garland hårt bevakad i pressen, och benämndes ofta som ”galen”, ”instabil” och ”tragisk”, på grund av sitt missbruk av alkohol och droger, och det faktum att hon var gift fem gånger. Än i dag tjänas det pengar på hennes problem, och nyligen släpptes det privata inspelningar från jobbet med en biografi.

Annons