TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:22

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:22)

Journalisten Magda Gad har med sina reportage och uppdateringar från några av världens farligaste och fattigaste länder blivit en av Sveriges mest hyllade journalister. Förutom att hon skriver för Expressen så har Gad också stora egna plattformar på sociala medier – på Facebook har hon över 180 000 följare.

Nu har hennes bevakning räddat livet på en kvinna i Kongo. Det var på söndagen som Magda Gad skrev ett inlägg på Facebook där hon berättade om en 25-årig kvinna hon träffat på sjukhus i Kongo, som fått sitt underliv söndertrasat av en våldtäkt. Kvinnan, som Magda Gad kallar Vera, hade efter övergreppet genomgått flera operationer som alla hade misslyckats, och gjort situationen ännu värre.

Magda Gad: ”Jag är inte rädd, jag är här av fri vilja”

”Nu har ”Vera” genomgått tre operationer som bara förvärrat hennes tillstånd. Hon har fått en stomipåse, blivit undernärd och tappat allt liv i ögonen. Hennes föräldrar har inga pengar och dessutom finns ett stort stigma, de har sagt till henne att hon får ligga här i sjukhussängen tills hon dör”, förklarade Magda Gad på Facebook.

Journalisten konstaterade att kvinnan skulle kunna få hjälp, men att det fattades pengar till att flyga 25-åringen till sjukhuset där hon kunde få hjälp.

Nu får kvinnan vård

Inlägget upprörde Magda Gads läsare, och en grupp av dem bestämde sig för att hjälpa till. De startade en insamling för att få ihop pengar så att kvinnan skulle kunna få sitt liv tillbaka – och nu ska ”Vera” flygas dit för att opererars av Denis Mukwege, som är specialiserad på den här typen av operationer och mottagare av Nobels fredspris 2018.

Magda Gad: Varje livsöde jag lyckas förmedla vidare är viktigt

”Jag vet inte riktigt vad jag ska säga just nu. Jag är överväldigad. Ni läsare gjorde allt detta på eget initiativ och på bara några dagar. Det finns en sådan enorm kraft i mänskligheten. Ett riktigt bra slut på året 2021”, skriver Magda Gad på Facebook.