1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Lavinia ”Lavi” Mounga klev på flyget från Salt lake city till Honolulu på onsdagen förra veckan, utan att veta att hon var gravid. Men innan flygresan var klar så skulle hon ha fött sonen Raymond, som hon utan att vara om det varit gravid med i 29 veckor.

”Vår syster visste inte att hon var gravid så hon var lika överraskad som resten av oss när vår brorson var född”, skriver Lavis syster på Gofundme, där insamlingen för den nya familjen redan fått ihop 60 000 kronor.

Jenny unika graviditet chockade läkarna – födde fyrlingar

När Lavis förlossning startade så hade hon en enorm tur med vilka hon delade flygresan med – ombord på flygplanet fanns nämligen både en läkare och två neonatal-sjuksköterskor.

– Jag vet inte hur en patient kan ha så tur att det finns tre sjukvårdare inom neonatalvård ombord på samma flyg när hon hamnar i akut förlossning, men det vara situationen vi hamnade i. Det bra med det här är samarbetet. Alla hoppade på det och hjälpte till, säger Lavis syster i ett pressmeddelande.

78-åriga Linda har räddat mer än 80 bebisar – nu berättar hon

Så fick nyförlösta mamman hjälp på flygplanet

Läkaren Dale Glenn fick höra att det pågick en akut situation ombord, och fick veta mer av flygvärdinnorna. När han kom till Lavi var sjuksköterskorna redan vid hennes sida.

– Vi var halvvägs igenom flygningen när vi hörde att de ropade ut om medicinsk hjälp. Jag gick för att se vad som hände och då satt hon där med barnet i sina armar, säger ena sjuksköterskan Bamfield.

Eftersom de inte hade några medicinska verktyg så fick de ta hjälp av skosnören för att knyta av navelsträngen på bebisen. Bebisen fick också hjälp att hålla värmen med hjälp av värmeflaskor, och en Apple-klocka hjälpte hålla koll på bebisens hjärtslag.

– Så får vi fick honom på ambulansen så åkte vi direkt till Kapiolani. Så fort vi kom dit med honom tog akuten hand om honom och han flyttades upp till neonatalavdelningen, och både bebis och mamma mår bra.

79-åriga mannens gest för frun får alla att gråta – lär sig hårstyling

Utvald läsning

Femina