1:08

Efter reklamen: 5 kändisar som varit öppna med sina missfall

(1:08)

Amerikanska Devan Ferrer hade varit gravid men förlorat bebisen i magen i ett sorgligt missfall, och var väldigt ledsen över det. Då gick hon frågan av en avlägsen bekant om när hon skulle börja skaffa barn ”som din syster gör” – något som nästan fick henne att bryta ihop i tårar inför den bekanta.

I ett inlägg på Instagram, som har lyfts av sajten Love what matters, vädjar Devan till alla att inte fråga kvinnor om ifall och när de ska bli gravida eller bilda familj.

”För vissa är det en enkel fråga till vänner och familj, men för andra är det så mycket mer än så. Det är känslor som smärta, frustration, rädsla och ångest, och ärligt talat gör det de flesta människorna obekväma när man frågar. Det finns många anledningar till att de kanske inte är gravida”, skriver Devan i inlägget på Instagram.

24-åriga Conni är förlovad med en 44 år äldre man – så döms hon av omvärlden

Drabbats av missfall – vädjar nu andra att sluta fråga

Hon fortsätter med att konstatera att var fjärde graviditet slutar i missfall.

”Det gör ont i magen att höra någon säga 'när ska det bli en bulle i ugnen?'... det fanns en, men den är i himlen med Jesus”, skriver Devan, som då hade förlorat en bebis i magen.

Amerikanen skriver också att vart åttonde par kämpar med infertilitetsproblem, och att frågor om kommande bebisar blir en adderad stress när man redan jobbar hårt på att bli gravid varje månad.

”Det kanske bara inte är dags än. De kanske vill skaffa barn jättegärna, men de vet att tajmingen är bättre om 1-2 år. Eller vet du? Vissa kvinnor, de vill inte ha barn! Och det är okej! Men hur obekväm skulle du bli i den situationen. Så från en person som har upplevt missfall och kämpar med infertilitet... snälla, sluta fråga den jäkla frågan!”, skriver hon på Instagram.

I dag har Devan Ferrer och maken lyckats få en liten bebis, sonen Asher.

87-åriga kvinnan i tårar efter barnbarnets generösa gest

Mer läsning

Femina