Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Läkarna gav Anders fyra år att leva – berättar i Sofias änglar 10 år senare

20 jan, 2021 
Anders i Sofias änglar i kanal 5
För tio år sedan fick Anders veta att han hade en obotlig hjärntumör, och när familjen var med i det allra första avsnittet Sofias änglar hade han fått fyra år att leva av läkarna.
När Sofia Wistam nu besöker familjen på nytt är Anders fortfarande vid liv och mår bra – men alla fruktar ett nytt bakslag.
– Livet är en gåva. Jag visste inte själv hur länge det skulle vara, men nu står jag här, säger Anders.
Annons
Läkarna gav Anders fyra år att levaBrand logo
Läkarna gav Anders fyra år att leva

Det var när Anders spelade en hockeymatch 2010 som han fick en smäll mot nacken, och tuppade av på isen, efter att ha trott att hans halspulsåder gått av.

Det hade den inte. I stället fick han dagen därpå liggande i en sjukhussäng beskedet av läkare att han drabbats av en obotlig hjärntumör. Läkarna menade att tumören inte gick att operera bort eller behandla, och gav småbarnspappan fyra år att leva.

Familjen sökte sig då till Sofias änglar för att få hjälp med sitt hus mitt i allt, och i programmets allra första avsnitt besökte de Anders och hans familj.

Nu i Sofias änglar – den stora återföreningen är programledaren Sofia Wistam tillbaka hos familjen, efter att ha fått veta att Anders fortfarande är i livet – sex år efter att läkarna trodde att han skulle vara död.

– Livet är en gåva. Jag visste inte själv hur länge det skulle vara, men nu står jag här, säger Anders, omgiven av sin fru och sina döttrar, Tilde och Olivia, som nu hunnit bli 15 och 20 år.

Annons

Anders opererade bort delar av tumören

Men det har inte varit en enkel väg. Anders fru Anna berättar att det var efter fem år med tumören som Anders blev ordentligt sjuk.

– Han började få anfall, han blev medvetslös, han fick svårt att använda sina armar och fick äta väldigt mycket mediciner, berättar Anna.

När Anders blev allt sjukare fick han veta av en ny läkare att det fanns en chans att operera tumören – om han var beredd att bli opererad i vaket tillstånd.

– Jag hade inget annat, det är bara att köra, säger han.

Anders opererades i 2,5 timme i vaket tillstånd, och det gav resultat. Läkarna lyckades ta bort ungefär hälften av tumören, vilket var mer än de hade vågat hoppas på. Att Anders var vältränad gjorde att han orkade med en längre operation än vad man först hade räknat med.

I dag har operationen gett Anders tre år till med ett vanligt liv – men familjen vet att det när som helst kan komma ett bakslag. Anders väljer att träna mycket för att fortsätta vara i bra fysisk form om han skulle behöva genomgå en till operation.

– Nu har det gått så långt efter operationen att vi får ställa oss in på att det snart kommer igen, ett nederlag. De säger att man köper sig tid hela tiden, säger Anna.

Sofias änglar – den stora återföreningen sänds på Discovery+, med nya avsnitt varje onsdag.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons