Problemen för den nu 27-åriga britten Anna Cooper började när hon bara var 11 år, och fick sin första mens – men det skulle dröja sju år innan hon fick sin diagnos.

Att få mens var inte var 11-åriga Anna hade räknat med – det var mycket jobbigare och mer smärtsamt.

– Det var inte en cykel på fem-sju dagar, jag blödde i två månader i taget.

När hon sökte hjälp för sina smärtsamma mensproblem sa läkarna att det var värk som hörde till att växa upp och bli kvinna.

– Jag missade så mycket skola på grund av alla sjukhusbesök och att jag generellt mådde dåligt. Det isolerar en verkligen som tonåring. Jag behövd växa upp fort för att ingen verkade förstå.

Som 15-åring besökte hon en barnläkare som upptäckte en svullnad under hennes revben. Det var dock först året därpå som man, i samband med att Anna akutopererades för en blindtarmsinflammation, förstod de riktiga problemen. Det visade sig att Anna led av endometrios, en kvinnosjukdom där livmodervävnad finns på andra ställen i kroppen än just livmodern.

– Läkaren tog in mig på operation och jag hade det överallt. Han var tvungen att ta ut mig från operationen igen och sen tillbaka två veckor senare, då det tog honom fem timmar att ta bort allt.

Anna fick diagnosen endometrios

Kring sin 18-årsdag fick Anna till slut diagnosen endometrios, och firade sin myndighet med att vara täckt i bandage.

– Alla hade sitt livs bästa tid för att de var 18 och inte hade något att oroa sig för, men jag hade så mycket mer att oroa mig för. Jag kunde inte gå på universitet för att jag inte ville flytta hemifrån på grund av smärtan. Jag var på sjukhus varje vecka för att kollas och undersökas.

I dag har Anna genomgått 12 omfattande operationer, och kommer behöva leva resten av sitt liv med stomipåse. Varje dag måste hon ta morfin för att klara smärtan.

I framtiden ska hon genomgå en hysterektomi och operera bort hela sin livmoder för att linda symptomen. Hon och maken har fyraåriga dottern Grace tillsammans.

Nu vill Anna hjälpa andra som har liknande problem, och tycker det är viktigt att man i skolorna lär barnen inte bara om mens, utan också tecken på att det är något som inte stämmer med menstruationen. Att tjejer och kvinnor går många år utan en diagnos för att de får höra att det rör sig om vanlig mensvärk är tyvärr inte ovanligt.

– Personen som diagnostiserade mig sa att mens som är så smärtsam att man ligger dubbelvikt av smärta i sängen inte är normalt. Men många tjejer, som inte känner till något annat, tänker att det är normalt, säger hon till The Sun.

Läs mer:

Modellen visar skillnaden efter operation för sin endometrios

Mormorn födde sitt eget barnbarn – åt dottern

Gravida Emma Roberts om läkarens besked – efter åren med endometrios