1:9

Efter reklamen: 10 kändisars hårförvandlingar vi minns

(1:9)

Att gå från ett långt svall till en kortare frisyr än vad man trivs med är något som många vuxna tycker är jobbigt – att då som barn bli av med allt sitt hår kan verkligen sätta sina spår.

Sjuåriga Jurnee Hoffmeyer i amerikanska delstaten Michigan tyckte om sitt tjocka lockiga hår. Med en afroamerikansk pappa och en vit mamma hade hon fått vackert ljusbruna lockar, och sparat ut håret så det räckte långt nedanför axlarna.

Jurnee innan hennes hår klipptes av.

Jimmy Hoffmeyer

Men en dag på skolbussen hem klipper en annan elev av en stor del av Jurnees långa hår. Föräldrarna bestämmer sig för att inte bli arga på eleven som klippt av håret – utan försöker istället vara pragmatiska.

– Det vi gjorde var att vi tog henne till en frisörsalong för att klippa håret i en asymmetrisk frisyr. Hon hade lite kort här, men fortfarande långt till axlarna på andra sidan, säger pappa Jimmy Hoffmeyer till Tiphero.

Frisören gjorde vad hon kunde för att Jurnee skulle få ha så långt hår som möjligt utan att det såg konstigt ut med det som hade klippts av.

Ovanliga sjukdomen gav henne grått hår redan som barn

Första dagen med den nya frisyren gick bra, och sjuåringen verkade trivas med sin nya look – men dagen därpå kom hon hem gråtande igen. Den här gången hade hon blivit av med nästan allt sitt hår, och hade bara kvar en liten kort frisyr. Men det var inte någon elev som klippt henne den här gången, utan en lärare.

Jurnee var jätteledsen efter att ha blivit av med allt sitt hår.

Jimmy Hoffmeyer

Jimmy berättar att dottern var förödmjukad och jätteledsen när hon kom hem.

– Efter att läraren klippt hennes hår var hon generad, så generad, eftersom hon behövde gå tillbaka till klassrummet och se ut så.

Skolans ursäkt – familjen har bytt

Han menar att läraren kanske menat väl, men att det inte blev ett bra resultat.

– Med vår typ av hår kan man inte bara blöta ner det och klippa det. Även om de försökte göra det för att vara snälla, så borde de ha sagt att de gjort ett misstag.

Skolan har efter det gått ut och förklarat vad som hänt – Jurnee hade klagat på hur hennes hår såg ut, och läraren hade då tagit med henne till skolbibliotekarien som hon visste också var kosmetolog. Bibliotekarien hade då lovat att klippa sjuåringen för att hon skulle bli gladare.

Nioåriga flickan kidnappades – efter 24 dagar kom overkliga sanningen fram

– Oavsett om de hade goda intentioner så var dessa handlingar oacceptabla och visar en brist på omdöme från de två anställda. Båda anställda har erkänt vad de gjort och bett om ursäkt.

Jurnee och hennes familj har också fått personliga ursäkter från skolan – men valt att byta skola efter händelserna.

Utvald läsning

Femina