1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Det var den 19 februari 2008 som polisen fick larm om att den nioåriga flickan Shannon Matthews försvunnit, efter att sist ha setts utanför sin skola i engelska samhället Dewsbury i Yorkshire. Hon hade varit med skolan på en simutflykt, men när hon inte kom hem efteråt anmälde den förkrossade mamman Karen Matthews sin dotter försvunnen till den lokala polisen.

Bilden på Shannon Matthews som spreds av polisen.

West Yorkshire Police

Man började snabbt sätta in insatser för att hitta flickan, och allt eftersom timmarna gick letade allt fler. Karens vän Julie Bushby organiserade egna sökgrupper jämte de 300 poliser som kallats för att leta reda på nioåriga Shannon. Man letade igenom 3000 hus och förhörde 1500 bilförare för information – det var det största polisuppbådet på många år i området, och ska ha kostat över 30 miljoner kronor att finansiera.

Morden som skakar Sverige - här är de fem kvinnorna som dödats på 18 dagar

Men trots alla ansträngningar kunde man inte hitta Shannon. Tre dagar efter försvinnandet får polisen veta att Shannon uttryckt önskemål om att rymma hemifrån, något de hittade klottrat på hennes sovrumsvägg.

Erbjöds hittelön på en halv miljon

11 dagar efter försvinnandet går The Sun ut med en belöning på över 200 000 kronor till den som kan ge information om flickans försvinnande. Efter 11 dagar till låg belöningen på en halv miljon kronor.

Samtidigt började en del personer titta misstänksamt på Shannons mamma, Karen, som hade gjort flera publika framträdanden under sökuppbådet. En av de som blev misstänksamma var polisen Christine Freeman, som tyckte att hon betett sig underligt från början.

– När jag kom till huset satt Karen och hennes pojkvän Craig Mehan och spelade X-box. Karen kollade knappt upp. Efter några minuter ringde min telefon. Jag hade en poplåt som min ringsignal, och Karen ställde sig upp och dansade till den. Jag minns att jag tänkte ”det här är väldigt konstigt”.

Johanna Möllers liv i fängelset – det här får vi veta i Expressens dokumentär

Även Karens nära vänner började betvivla hennes version av vad som hänt dottern – för hon verkade inte vara ledsen över att hon var borta.

Hittades efter 24 dagar

Efter 24 dagar som försvunnen så hittas Shannon Matthews vid liv, gömd i ett hus som var ockuperat av en Michael Donovan, som också råkar vara morbror till Karens pojkvän Craig. Donovan visar sig ha inlärningssvårigheter och låg IQ, och under polisförhör erkände han att han och Karen hade haft en plan för att kunna få hittebelöningen för Shannon.

Under de 24 dagarna hade Shannon hållits neddrogad och fastbunden till sängen, men inte heller medveten om vad hon gick igenom.

Karen Matthews, vänster, and Michael Donavan, höger.

West Yorkshire Police

Shannons mamma visar sig ha drogat sin dotter i över två år, och grips av polis. Både Karen och Michael döms till åtta års fängelse var. Efter fyra år släpps Karen ut och byter identitet helt. 2018 gör hon en intervju med The Mirror där hon säger att hon är rädd för att ”dö ensam och själv”.

Nioåriga Shannon blev efter kidnappningen omhändertagen, och bytte familj och identitet. Idag är hon 22 år gammal, och har inte gått ut och pratat om barndomstraumat.

Källa: Cosmopolitan.

Leif GW Persson: "Hundratals kvinnor berättar samma sak"

Mer läsning

Femina