Kvinna tittar i mobilen.
1:27

Efter reklamen: 5 tecken på narcissistisk personlighetsstörning

(1:27)

Coronapandemin har påverkat hur de flesta umgås med sina familjer, och familjemiddagar och samtal över videosamtal har blivit allt vanligare. Men alla har inte en familj som man vill föra videosamtal med.

Brittani Cole berättar nu för Love what matters om sitt liv med en mamma som har narcissitisk personlighetsstörning.

”Min karantän har varit väldigt annorlunda mot andras. Jag har ingen familj som älskar mig på håll. Jag har ingen mamma att ringa på Facetime och kolla läget med, eller en familje som säger 'jag älskar dig' under dessa jobbiga tider. Faktum är att, global pandemi eller inte, så har de orden aldrig kommit ur hennes mun. Om de inte har använts för att manipulera mig på något sätt”, säger Brittani till Love what matters.

Martinas pojkvän hade en till relation – ljög om allt i flera år: ”Lurat mig”

Fick inte vara snyggare än mamman

När hon insåg att hennes mamma var narcissist så var det många pusselbitar som föll på plats för henne. Efter att ha upptäckt termen och undersökt den mer så insåg Brittani Cole att allt stämde in på hennes mamma.

”När jag upptäckte att det fanns en term för den sortens emotionella och mentala misshandel som hon hade utsatt mig för hela mitt liv, så var det som att en sten lyftes från mina axlar. Jag visste att det var på riktigt – alla känslor av ångest under uppväxten, alla tårar och dålig självkänsla – men nu hade jag ett ord som validerade min verklighet. Alla år av att klippa mitt vackra blonda hår till ingenting för att jag 'inte fick vara vackrare än henne', alla år av att höra att jag var en 'värdelös olycka' blev logiska”, skriver Brittani.

40-åriga oskulden blev gravid – då kom läkarens oväntade besked

Mammans hemska ord – var glad dotterns make dog

Även om hon levt med mammans manipulation under hela sitt liv, så märkte Brittani skillnad när den globala pandemin drog fram och man inte fick träffa människor i samma i utsträckning. Det utnyttjade hennes mamma till att ge henne dåligt samvete, för att hon inte hälsade på henne.

”Förra veckan skickade hon ett sms där hon skrev 'Du är en vidrig människa för att du inte besöker mig', fast vi är mitt i en strikt karantän. Även om vi inte hade pratat på flera månader eftersom det senaste sms:et hon skickade till mig från ingenstans var 'Jag är glad att din make dog. Du förtjänar det', klockan tre på morgonen. På något sätt hade hon inte registrerat att vi inte är 'vänner'. Och nu ger hon mig dåligt samvete för att jag inte bryter mot karantänen för att besöka henne, tre timmar bort, när vi redan inte pratar”, berättar Brittani Cole.

Trots mammans beteende har Brittani fortsatt bry sig om henne, och skickar torrvaror och toapapper till henne för att hon ska klara sig i karantän – något hon aldrig fått tack för.

Vill hjälpa andra med narcissistiska föräldrar

Nu vill Brittani ge en stärkande uppmaning till andra som har föräldrar med narcissistisk personlighetsstörning.

”Om du är barn till en narcissistisk förälder, så kan du märka att de använder pandemin för att gå hårdare åt dig än vanligt. Oavsett vad, snälla håll huvudet högt. Vi tar oss igenom detta. Det enda du ska oroa dig för är din och dina käras säkerheten och hälsa. Låt dig inte bli nedslagen”.

Pappan vägrar betala mensskydd – om inte dottern gör hushållssysslor

Mer läsning

Femina