0:59

Efter reklamen: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

(0:59)

Ska barn behöva krama och pussa – eller bli kramade och pussade på av – sina släktingar när som helst? Medan samtycke mellan vuxna är en självklarhet för de allra flesta, så finns inte samma diskussion kring hur barn känner kring närhet.

Det är något som mamman Brittany från Australien nu vill ändra på. Hon har publicerat en video på Tiktok där hon tar upp ämnet, och berättar att hon lär sina barn att de inte behöver krama någon de inte vill.

Brittany lär dottern om samtycke

I videon säger hon att hon lär sin dotter, som snart är två år, om samtycke, och att dotterns mor- och farföräldrar ska fråga om kramar och pussar, och inte bara ta för givet att hon vill.

– Min dotter och hennes kropp existerar inte för att få någon annan att känna sig mer bekväm eller känna sig mer älskad, säger hon.

Därför är det en komplimang när din mamma kalla dig för ditt syskons namn

Men resonemanget har också väckt en del reaktioner hos just mor- och farföräldrar, som klagar över att de känner sig mindre älskade om de inte får krama sina barnbarn när de vill.

– Ingens känslor kommer någonsin vara viktigare än min dotters rätt till sin egen kropp. Och jag kommer inte låta henne växa upp i en miljö där 1. Hon inte vet hur man säger nej, och 2. Hon inte vet hur det ser ut när hennes nej respekteras, säger Brittany i videon.

Mammans beslut för dottern ifrågasätts

Videon väcker nu olika typer av reaktioner. Medan vissa håller med Brittany menar andra att det kommer påverka hennes dotter negativt.

”Hoppas hon gör en video om 15 är där hon diskuterar vilka effekter bristen på fysisk kontakt som hennes barn fått haft på deras liv”, skriver en person.

Gravida kvinnan trodde att hon väntade sju barn – födde nio

”Om ett barn inte vill blir kramad eller pussad, gör det inte”, skriver en annan, som alltså håller med Brittany.

”Två av mina barnbarn kramar mig och säger 'jag älskar dig' när de säger hej då, men om de inte är på humör så gör de en high five och säger 'jag älskar dig'. Vilket som fungerar. Jag vet att de älskar att vara med dem och jag älskar dem”, skriver en person med barnbarn.

Källa: Tiphero.

No embed code for tiktok https://www.tiktok.com/@brittanybaxter_x/video/6953401192319945985?sender_device=pc&sender_web_id=6898985842976228869&is_from_webapp=v1&is_copy_url=0

Utvald läsning

Femina