Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gravida kvinnan trodde att hon väntade sju barn – födde nio

06 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
25-åriga Halima Cisse visste att hon gick igenom en väldigt speciell graviditet – läkarna hade slagit fast att hon var gravid med sju bebisar.
Men när hon på tisdagen förlöstes med kejsarnsitt kom nästa överraskning: ut kom nio bebisar.
”De nyfödda, fem flickor och fyra pojkar, och modern mår alla bra”, säger hälsoministern Fanta Siby i ett uttalande till Reuters.
Annons
Nike hyllar gravida kvinnor i ny reklamfilmBrand logo
Nike hyllar gravida kvinnor i ny reklamfilm

25-åriga Halima Cisse från Mali kunde tidigt konstatera att det inte var någon vanlig graviditet hon hade. Efter att ha gjort ultraljud slog läkarna fast att hon var gravid med sju barn, och att hon skulle behöva specialistvård under större delen av sin graviditet.

För fem veckor sedan flögs hon därför till Casablanca i Marocko, och på tisdagen förlöstes hon med kejsarsnitt på sjukhuset Clinique Casablanca Ain Borja.

Men vid förlossningen fick Halima sig en överraskning – de sju bebisarna hon trodde sig vara gravid med var i själva verket hela nio stycken. Två av fostren hade inte synts på ultraljudet.

Annons

Malis hälsominister Fanta Siby gick ut och kommenterade den unika graviditeten.

”De nyfödda, fem flickor och fyra pojkar, och modern mår alla bra”, säger Fanta Siby i uttalandet till nyhetsbyrån Reuter.

Stor risk att alla barn inte överlever

Anna-Sofia Melin är specialistläkare i gynekologi och kallar graviditeten för helt unik. Samtidigt menar hon att Halima antagligen blivit gravid med hjälp av läkarinsatser.

– Det kan i så fall röra dig om en graviditet där man gjort en fertilitetsbehandling och stimulerat fram väldigt många ägg. Men en spontan graviditet där kvinnan föder nio bebisar, det låter extremt ovanligt, säger hon till SVT.

Risken är tyvärr stor att flera av barnen inte kommer överleva – av de få fall med ”nilingar” som finns dokumenterade så är det ingen mamma som fått behålla alla nio barnen.

Annons

– Det är tyvärr stor risk att barnen inte klarar sig. De är små när de föds och det kan bli komplikationer i samband med födseln, syrebrist och sådana saker. De behöver intensivvård. Och det är naturligtvis stora risker för mamman med blödningar, säger Anna-Sofia Melin till SVT.

Annons