Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Morfadern gör dockor till barn med samma hudsjukdom som han själv

06 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Som barn är det jobbigt att sticka ut och inte se ut som alla andra.
Därför väljer 64-åriga morfadern João Stanganelli Junior, som själv har hudsjukdomen vitiligo, att göra dockor till barn med samma sjukdom.
– Fläckarna jag har är vackra, säger han.
Annons
Det här är vitiligoBrand logo
Det här är vitiligo

I barndomen vill de allra flesta bara se ut som sina klasskamrater, syskon och vänner, och att sticka ut på grund av en sjukdom eller skada kan kännas jobbigt och pinsamt, fast det såklart inte är det.

Det vill brasilianske João Stanganelli Junior, en 64-årig morfar, ändra på. João har själv hudsjukdomen vitiligo, samma som Michael Jackson hade, och här fläckar både i ansiktet och kroppen som saknar pigment. För honom är sjukdomen numera inget jobbigt, utan bara en del av honom.

– Fläckarna jag har är vackra. Det som sårar mig är bristerna i människors karaktär, säger han.

Dockan till barnbarnet gav idén

Men många som har vitiligo har inte en lika avslappnad inställning till de vita fläckarna på kroppen som João har. Därför bestämde den brasilianska morfadern sig för att försöka uppmuntra barn med samma sjukdom som han själv, när han nyligen gick i pension. Tillsammans med sin fru började han lära sig att virka, och hans första skapelse var en virkad docka till sitt barnbarn. För att hon skulle förknippa dockan med sin morfar valde han att ge den ljusa fläckar, som om den också hade vitiligo precis som han.

Det var efter gåvan till barnbarnet som João bestämde sig för att fortsätta med projektet och börja göra fler dockor med samma hudsjukdom som han själv, för att stötta och uppmuntra barn med vitiligo som tycker det är jobbigt att deras utseende sticker ut. Han har också gjort dockor med alopecia, där dockorna har kala fläckar bland håret på huvudet, och en docka i rullstol.

På sitt Instagram-konto visar han glatt upp sina dockor inför närmare 25 000 följare.

Källa: Wimp.

Annons