Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Par adopterade barn från Ryssland – har lämnat tillbaka barnet igen

10 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMickan Palmqvist/DN/TT
Barnet på bilden är inte kopplat till artikeln.
Ett par i Jönköping adopterade ett barn ifrån Ryssland för 1,5 år sedan – men nu har de ångrat sig, och lämnat tillbaka barnet igen.
Det unika fallet utreds nu av flera myndigheter.
– Vad vi kan se handlar det om en enskild adoption. Och en adoption kan inte upphävas, säger Per Sundberg, pressansvarig på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, till DN.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Paret, som bor i Jönköping, valde att adoptera ett barn från Ryssland. Men efter 1,5 år med barnet, som nu är i förskoleåldern, har de ångrat sig, och valt att lämna tillbaka barnet, som nu omhändertas av ryska myndigheter.

Fallet har fått stor uppmärksamhet, och socialsekreterare i kommunen stod handfallna inför den unika händelsen.

– Det här är väldigt udda, jag har inte varit med om något liknande och inte mina kolleger heller, säger en av kommunens socialsekreterare till SVT Jönköping.

Eftersom kommunen inte vet hur de ska hantera ärendet, eftersom de inte har varit med om det förut, så har man kopplat in flera instanser – både IVO, Inspektionen av vård och omsorg, och MFOF, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

– Vi blev kontaktade av den aktuella kommunen i februari då de behövde rådgivning om hur de skulle hantera ärendet. Vad vi kan se handlar det om en enskild adoption. Och en adoption kan inte upphävas. Vi hänvisade till Utrikesdepartementet eftersom det då handlar om ett försvunnet barn, säger Per Sundberg, pressansvarig för MFOF till DN.

Annons

Barnet adopterades med enskild adoption

En enskild adoption skiljer sig från de vanliga reglerna för hur en adoption får gå till, och innebär att man adopterar barnet direkt från dess biologiska föräldrar, utan att adoptionsorganisationer kopplas in. För att det ska vara lagligt krävs dock särskilda skäl, som till exempel kan vara att man är släkt med barnet.

I processen med det bortlämnade barnet har nu Utrikesdepartementet kopplats in, men vill inte gå in på vad som görs för barnet.

– Generellt gäller följande: När det gäller barn i en internationell kontext som är i behov av skyddsåtgärder finns det regelverk, till exempel 1996-års Haagkonvention, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst till DN.

Annons