När Tommy och Maryanne Pilling gifte sig sommaren för 26 år sedan var det många som betvivlade att deras förhållande skulle hålla, bara för att de var det första paret som gifte sig i Storbritannien, där båda hade Downs syndrom.

Paret visade dock att alla tvivlare hade fel, och har hållit ihop sedan dess.

Men nu har Maryanne Pilling förlorat sin älskade make. Den första januari avled Tommy Pilling i sviterna av covid-19, 62 år gammal. Han hade då varit sjuk i två veckor.

Paret hade hållit sig isolerade sedan virusets utbrott i landet i mars, och Tommy Pilling sörjs nu i Storbritannien, närmast av sin familj och vänskapskrets.

Maryanne Pillings syster Lindi Newman skriver om familjens sorg på sociala medier, och tackar Tommy för alla åren i samma familj.

”Tack för att du gjorde Maryanne så glad och för att du var den bästa farbrorn jag hade kunnat önska mig till mina barn. Tack för att du var du och för att du gjorde världen till en bättre plats, där du berörde miljontals personer bara för att du var du”, skriver Lindi Newman.

Familjen försökte skydda Tommy Pilling från corona

Lindi Newman konstaterar också att de gjorde allt de kunde för att paret inte skulle smittas av covid-19, men att Tommy Pilling till slut smittades när han besökte sjukhus av annan anledning.

”Vi är i chock och är förkrossade över att detta har hänt efter att jag försökt allt för att hålla honom säker medan han höll sig skyddad i tio långa månader. Det är så grymt att han fick covid när han var på sjukhus, han hade inget annat val än att åka in för behandling”.

Familjen berättar att Maryanne och Tommy, som träffades på ett träningscenter för personer med inlärningssvårigheter 1990, bara hade tillbringat som mest 24 timmar ifrån varandra under 30 års tid, innan Tommy behövde sjukhusvård i december. Den svåra förlusten av hennes make har gjort att Maryanne känner sig alldeles vilsen, har man tidigare berättat på Facebook, skriver BBC.

Läs mer:

Carolina Gynning är gravid: ”Mirakel”

Peter Settmans lycka – förlovad med kärleken

Dolph Lundgrens 37 år yngre fästmö Emma Krokdal om åldersskillnaden

Utvald läsning

Femina