0:57

Efter reklamen: Surrogatmödraskap - kort förklarat

(0:57)

Sarah och Scott träffades för första gången redan 1999, när de gick på samma universitet i Oklahoma, USA. De började umgås i samma kretsar och blev goda vänner. Efter examen skildes deras liv åt – Scott började i marinkåren medan Sarah flyttade till Texas och blev lärare. Det var först 2017 som Scott tog kontakt med Sarah igen, och de två blev snabbt ett par.

Scott friade till kärleken i september 2018, och de två gifte sig i kyrkan i området där Scott hade vuxit upp. I samband med det köpte de också en bondgård tillsammans, och började planera för en framtid.

Adopterade kvinnans upptäckt: Mina föräldrar köpte mig olagligt

Kan inte få barn naturlig väg

Det nygifta paret kom snabbt fram till att de ville bilda familj och skaffa barn ihop. Men efter ett år av misslyckade försök och besvikelser bestämde de sig för att gå till läkaren. Månader av tester gav dem svaret att IVF-behandling var deras enda hopp för att få biologiska barn.

”Vi var förkrossade att det här var vår verklighet, men vi accepterade det och tog snabbt reda på vad vi behövde för att starta processen”, berättar Sarah.

Sarah och Scott bestämde sig för en klinik på Barbados, och i december 2019 gjorde de sin första omgång IVF-behandling, som resulterade i ett embryo. För att vara på den säkra sidan bestämde de sig för att göra en till omgång IVF. Men den här gången följde Sarahs mamma med i stället, eftersom Scott inte fick ledigt från jobbet.

Fruktansvärda beskedet

Men Sarah kom aldrig till Barbados den dagen. När planet mellanlandade i Toronto och hon slog på mobilen igen så möttes hon av mängder av missade samtal och sms.

”När jag inte fick tag på Scott ringde jag hans mamma. Hennes röst var skakig och emotionell, och jag visste direkt att något var riktigt fel. Hon förklarade för mig att Scott hade fått ett anfall och en hjärtattack när han jobbade och var på intensiven. En ambulans hade kommit till skolområdet och jobbat på honom i flera minuter innan man kört honom till närmaste sjukhus”, berättar Sarah om den traumatiska händelsen.

Hon och mamman vänder så klart tillbaka och skyndar för att vara vid Scotts sida, som är försatt i en medicinsk koma.

”19 februari 2020 får jag de värsta nyheterna i mitt liv. Min hälsosamma, perfekta 41-åriga man skulle inte överleva. Jag var bortom chockad”, säger hon.

Mamman: Mina barn är tvillingar – men födda med två års mellanrum

Blir gravid – sex månader efter makens död

Två dagar senare fick Scott somna in. Sarah ger honom ett löfte att hon ska fortsätta starta den familj de hade drömt om. Sex månader efter makens död flyger hon till Barbados och får IVF-embryot transplanterat i magen – och bara en vecka senare tar hon ett positivt graviditetstest.

I maj 2021 föddes sonen Hayes, och nu planerar Sarah att skaffa ett till barn med hjälp av de infrysta embryona.

”Aldrig i mina vildaste fantasier hade jag kunnat föreställa mig hur infertilitetsproblem och att bli änka i 30-årsåldern skulle vara en del av mitt liv, men samtidigt som jag försöker läka och lista ut hur man tar sig framåt, försöker jag behålla tron på att min historia inte är över ännu”.

Källa: Cafe Mom.

Utvald läsning

Femina