0:59

Efter reklamen: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

(0:59)

Sjuksköterskan Liz Smith, 45, i Massachussetts, träffade Gisele för första gången 2016. Gisele var då åtta månader gammal och låg inne på neonatal-avdelningen på sjukhuset där Liz jobbar.

Eftersom Giseles biologiska mamma var drogmissbrukare och knarkade under graviditeten föddes Gisele redan i vecka 29, och vägde bara 850 gram. Hon fick därför vårdas länge på sjukhuset, inte bara för att hon var för tidigt född, utan också för att hon föddes med abstinensbesvär.

Liz Smith märkte att ”den lilla ängeln”, som hon kallar Gisele, inte fick några besök på sjukhuset, och började ägna henne mer uppmärksamhet. I samband med att hon stötte på Gisele hade Liz själv fått veta att hon inte skulle kunna genomföra en IVF-behandling som hon hade hoppats, och börjat ge upp hoppet om att kunna bli gravid.

Bob hittade tillbaka till kärleken – efter fruns oväntade önskan på dödsbädden

Blev Giseles fostermamma – fick sedan adoptera henne

I stället fick hon då bli Giseles fostermamma, då båda Giseles biologiska föräldrar kämpade med missbruksproblem och inte kunde ta hand om henne. I Today show berättar Liz hur hon mådde illa av tanken på att en dag behöva lämna ifrån sig Gisele, som hon kom att se som sin egen dotter.

Men till slut fick Liz Smith ta över vårdnaden om Gisele, efter att ha hyllats av domaren för sin osjälviska gest att ta hand om det utsatta barnet. Trots lyckan över att få bli Giseles mamma, så kunde Liz inte låta bli att tycka synd om de biologiska föräldrarna.

– När jag fick samtalet att föräldrarnas rättigheter hade tagits bort, så föreställde jag mig att det skulle vara en dag av lättnad. Men det var en dag då jag var riktigt ledsen. Jag var riktigt glad, men jag var riktigt ledsen för deras skull. Jag fick henne, men de förlorade henne. Att kämpa med missbruk och vara en mamma samtidigt är omöjligt.

Julie fick barn med maken – femton månader efter hans död

Mer läsning

Femina