Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Treåringens oväntade vänskap med 95-åriga mannen

16 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Med en åldersskillnad på 92 år har treåriga flickan Etta hittat sin bästa vän i 95-åriga Stanley, som bor på ålderdomshem.
Nu berör de två många med sin fina, men oväntade, vänskap.
– Jag tror det bara finns en känsla mellan dem att de vet att de älskar och bryr sig om varandra, säger Ettas mamma.
Annons
Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom

Etta är bara tre år gammal, men har besökt ålderdomshemmet Avita många gånger under sin livstid. Hennes mamma tar nämligen med sina barn på besök på ålderdomshemmet, som också är ett demensboende, en gång varje vecka för att muntra upp de som bor där.

En dag valde Etta att springa fram till Stanley, en 95-årig krigsveteran, för att erbjuda honom ett instrument under ålderdomshemmets musikklass, som de har varje vecka. Deras första möte slutade med att Stanley satt med åtta olika instrument, och sedan dess har de haft en fin vänskap.

– Jag har ingen aning hur det började. De har liksom en liten kontakt, säger Ettas mamma.

Stanley lider av demens, som alla på boendet Avita gör, och vissa dagar har han svårt att känna igen sin treåriga vän direkt. Men Etta är alltid tålmodig med sin bästa vän, och kramar och klappar på honom ändå.

Annons

– Jag tror att Stanley är en väldigt försiktig själ. Jag tror det bara finns en känsla mellan dem att de vet att de älskar och bryr sig om varandra, säger Ettas mamma.

Etta: Stanley är en del av familjen

Om Stanley har en bra dag, och minns Etta, så går han gärna upp extra tidigt på morgonen för att träffa henne, när personalen påminner honom om att det är besöksdag. Den osannolika duon tycker då om att spela instrument, sjunga, rita teckningar och spela brädspel tillsammans. De lägger också pussel för att hjälpa Stanley med hans minne.

– Vi hälsade på honom på hans födelsedag, och jag frågade om han hade familjemedlemmar som skulle komma på besök, och han sa nej. Och Etta, från ingenstans, säger: ”Nu har du i alla fall vår familj”.

Källa: Youtube.

Annons