Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Turia fastnade i eldhav – kärlekens löfte på sjukhuset

15 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
23-åriga Turia Pitt skulle träna för ett ultramaraton i hemlandet Australien när hennes liv förändrades för alltid 2011.
Under träningen fann hon sig plötsligt i ett eldhav – och var nära att dö.
– Jag minns att jag tittade ner på mina händer och armar, och att de båda brann, har hon berättat.
Annons
Så hanterar du trauma efter en olyckaBrand logo
Så hanterar du trauma efter en olycka

23-åriga Turia Pitt var inte bara modell och ingenjör, hon var också en hängiven löpare, och 2011 hade hon anmält sig till ett ultramaraton i sitt hemland Australien. Den där dagen i september snörade hon på sig skorna och tog sig till startlinjen för det 10 mil långa loppet som skulle sträcka sig över tre dagar. Hon visste inte att loppet skulle sluta på ett helt annat sätt än hon hade förväntat sig.

Under loppet hamnar Turia och andra löpare mitt i en gräsbrand, och fokus går från att ta sig i mål i loppet till att överleva. Några av löparna valde att springa igenom elden för att ta sig till marken som redan bränts upp, men Turia och en annan kvinna fann sig omslutna av väggar av eld.

– När elden till slut kom ikapp mig så minns jag att jag tittade ner på mina händer och armar, och att de båda brann. Jag bara skrek av skräck, har hon berättat.

Annons

Opererades hundratals gånger

Efter att till slut ha tagit sig bort från elden räddades hon av en helikopter, som evakuerade henne till ett sjukhus. Där påbörjades den långa och smärtsamma vägen tillbaka för Turia. Under branden hade hon fått brännskador på 65 procent av sin kropp, och hon hade förlorat flera fingrar på sin högra hand. Under sex månader på sjukhus gjorde över 200 ingrepp för att rädda hennes liv, och återställa hennes kropp så gott det gick efter de allvarliga brännskadorna.

Medan Turia kämpade för sitt liv stod hennes kärlek Michael Hoskin bredvid och hoppades att flickvännen skulle överleva. De hade varit tillsammans i två år när branden inträffade, och på sjukhuset bestämde sig Michael för att fria till Turia om hon överlevde.

Det skulle dröja fyra år efter olyckan innan Michael gick ner på ett knä – och Turia sa ja. Idag är paret gifta och har två små barn tillsammans.

Efter allt har Michael fått frågan om varför han inte lämnade Turia, anställde någon att ta hand om henne och gick vidare med sitt liv.

– Jag gifte mig med hennes själ och hennes personlighet. Och hon är den enda kvinnan som kommer fortsätta uppfylla mina drömmar, sa Michael om det.

Turia Pitt har numera en miljon följare på Instagram, och delar gärna med sig av sitt liv och sina insikter efter att ha varit med om en så livsomvälvande katastrof.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons