Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Vanessa var ihop med
50-åring – när hon var 14

16 okt, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Franska förläggaren Vanessa Springora var bara 14 år när en 50 år gammal författare, välrenommerade Gabriel Matzneff, inledde en relation med henne.
I sin debutbok Samtycket reder hon ut sina tankar kring det destruktiva förhållandet – men det har tagit henne många år att inse att hon är ett offer.
– I dag förstår jag att den friheten förutsätter en form av jämlikhet för att samtycket ska vara giltigt – och det fanns det ju inte mellan oss, säger Vanessa Springora till DN.
Annons

Samtycket, som nyligen släpptes med svensk översättning, har skapat stor debatt i hemlandet Frankrike. Det var 1986 som författaren Gabriel Matzneff, då 50, inledde en relation med 14-åriga Vanessa Springora. Matzneff var då eftertraktad i den franska kulturvärlden, och hans pedofila böjelser var en öppen hemlighet som ingen reagerade på.

Det har tagit Springora många år att inse att hon var utsatt för övergrepp, och i slutändan var det hennes partner som fick övertyga henne att det var dags att börja gräva i det förflutna och skriva boken.

– Jag blev inte våldtagen, jag blev inte tvingad, jag samtyckte, jag var kär... och jag kände då definitivt inte till de av hans böcker där han skriver om barn där vissa saker är helt monstruösa. Jag hade alltså ett fritt val. Hur skulle jag då kunna klaga, hur skulle jag då kunna vara ett offer? Det där är en fråga som plågat mig sedan dess. Jag har skuldbelagt mig själv i alla år. Men i dag förstår jag att den friheten förutsätter en form av jämlikhet för att samtycket ska vara giltigt – och det fanns det ju inte mellan oss, säger Vanessa Springora till DN.

Annons

Mamman lät Vanessa vara ihop med 50-åriga mannen

Många av bokens läsare har reagerat på Springoras mammas beteende under relationen med den 35 år äldre mannen – de två träffades nämligen, och mamman lät sin tonårsdotter fortsätta vara ihop med författaren.

– Jag förstår min mor bättre i dag när jag själv är förälder. Hon var ung, ensam och ingen omkring sade något. Och hon varnade mig faktiskt för att Matzneff var pedofil, det får man ge henne, men sedan lät hon mig bestämma själv. Min partner har väldigt svårt att förlåta henne, men jag ser henne på ett sätt som ett offer, säger Vanessa Springora till DN.

Efter att boken kommit ut har Matzneffs förlag sagt upp hans kontrakt, och den numera 84-åriga författaren har lämnat landet och flyttat till Italien. Men Vanessa Springora är förvånad över genomslaget hennes bok har fått.

– Jag hade ärligt talat ingen aning om att min bok skulle bli så omtalad och sälja. Jag var så van vid den omertà, den tystnadskultur som har omgett Matzneff i så många år, och var helt inställd på att bli kritiserad för att vara en opportunist som tigit i trettio år och nu tog chansen att rida på metoovågen, säger Vanessa Springora.

Läs mer:

Annons