Det var i veckan som SVT kom med beskedet att det populära programmet Det sitter i väggarna läggs ner. Programmet, där programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér åker hem till familjer som bor i olika historiska hem, har haft kring 1,1 miljoner tittare, men trots det väljer nu kanalen att satsa på annat innehåll.

Anledningen: tittarna är för gamla.

– Utmaningen för oss är i stort sett alla under 50, så det är inte någon fråga om att ersätta det här programmet med ett program för 18-åringar utan det är ju för att göra program som lyckas online på Play och för de som är under 50, säger Micael Lekberg, SVT:s programchef i Malmö.

Upprörda röster om SVT:s beslut

Men beslutet har mötts av massiv kritik. Fans av programmet skriver upprört av sig i gruppen "Vi som älskar programmet Det sitter i väggarna" på Facebook, med drygt 1500 medlemmar, och kallar beslutet för "skandal", "resepektlöst" och "en skrämmande utveckling".

Aftonbladets krönikör Britta Svensson menar att SVT sysslar med åldersrasism när de lägger ner programmet.

"En chef på Sveriges Television skulle knappast lägga ner ett av sina mest populära program med öppen hänvisning till att tittarna har fel kön, etniskt ursprung, religion eller sexuella preferenser. Det är så tabu att det finns inte på kartan. Men när det gäller ålder verkar det fritt fram att säga att SVT vill 'satsa på en yngre målgrupp' och 'vår utmaning är att göra program för de under 50'", skriver Britta Svensson i en krönika.

Läs mer:

Linda Skugge: Det är hett med dickpicks

Leif GW Perssons oväntade förvandling

Claes Elfsbergs sista ord till dottern på hennes dödsbädd

Slå på ljud