Artikeln innehåller reklamlänkar
Hudvård för dig med fet hy

Har du ofta återkommande pormaskar och finnar eller kännas det som om huden i ansiktet lätt blir blank och oljig under dagen? Då kan det vara så att du helt enkelt har en fet hudtyp. En hy som har feta egenskaper beror oftast på en överproduktion av fett i hudens talgkörtlar. För att försöka återfå hudens normala balans krävs det därför produkter som kan reglera talgproduktionen tillbaka till det normala.

Det vanligaste misstaget man gör på en fet hud är ofta att försöka torka ut den. Använd i stället en återfuktande produkt som kan lugna huden, snarare än att lura den till att producera ännu mer fett.

Låter det komplicerat eller vet du inte var du ska börja? Ingen fara. Scrolla ner för att ta del av 11 tips på produkter som är specialiserade för dig med fet eller oljig hy.

11 produkter som passar dig med fet hy

Dag- och nattkräm

Fukt, fukt och åter fukt! Det finns en hel del återfuktande krämer på marknaden, vilken är din favorit?

Fuktgel som passar dig med fet hy

Balanserande fuktgel för dig med fet hy som ska dämpa rodnad och stärka hudens cellförnyelse, från Akademikliniken. Här kan du köpa den (länk till butik).

Fuktkräm från Mizon som ska motverka akne

Fuktkräm för fet hy som bland annat ska motverka akne och har antiage effekt, från Mizon. Här kan du köpa den (länk till butik).

Fuktgel från rosenserien

Fuktgel som kan användas både morgon och kväll anpassad för en fet hy, från Rosenserien. Här kan du köpa den (länk till butik).

Primer

En primer applicerar du efter din dagkräm och innan ditt smink, för ett slätare resultat och en makeup som håller hela dagen.

Primer som ska matta ner glansig hy

Primer som ska hjälpa till att ta matta ner känslan av en glansig hy, från Lumene. Här kan du köpa den (länk till butik).

Ansiktmask som kan användas som primer för fet hy

Ansiktsmask som med fördel kan användas som primer innan din vanliga dagcreme för dig med fet hy, från Dr Dennis Gross. Här kan du köpa den (länk till butik).

Primer som ska matta ner i anisktet

Utjämnande primer som ska matta ner och minska synliga porer i ansiktet, från The Ordinary. Här kan du köpa den (länk till butik).

Ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring kan vara viktigare än du tror. Se därför till att alltid köpa en rengöring som är anpassad för din hudtyp. Nedan hittar du tre alternativ som passar till en fet hy.

Rengöringsgel från Garnier

Rengöringsgel med naturliga ingredienser som ska lämna efter sig en balanserad hud, från Garnier. Här kan du köpa den (länk till butik).

Rengöring med anti-age effekt

Rengöringsgel med anti-age effekt som ska verka djupgörande, från Peter Thomas Roth. Här kan du köpa den (länk till butik).

Djuprengörande ansiktsrengöring

Djuprengörande ansiktsrengöring som ska behålla hudens fuktlager och lämna den utan glansiga partier, från Lumene. Här kan du köpa den (länk till butik).

Blotting paper

Om du känner att huden ofta blir oljig under dagen kan ett blotting paper vara räddaren i nöden. Det är nämligen små papperslappar som du duttar över de feta partierna i ansiktet för att matta ner huden där det behövs.

Blotting paper från NYX
Blotting paper från Sheseido

Läs mer:

Keratosis Pilaris – så blir du av med knottror på armarna

7 populära serum i höst för dig med torr hy

Mest läst