Celluliter är ett ofarligt tillstånd där underhudsfettet – särskilt på lår och rumpa – klumpar sig, med gropig hud och ojämnheter som resultat. Cirka 90 procent av alla kvinnor drabbas och det finns många teorier kring hur celluliter uppstår och hur de bör behandlas – några sanningsenliga och andra helt påhittade. Vi hjälper dig reda ut myterna en gång för alla.

Läs också:7 saker som händer i kroppen när du får semester

Myt 1: Celluliter drabbar fler kvinnor än män

Sant

Kvinnor tenderar att lägga på sig mer fett kring lår och höfter, dessutom har vi inte lika mycket stödjande bindväv som kan hålla allt på plats.

Man räknar med att celluliter drabbar cirka 90 procent av alla kvinnor och runt 10 procent av alla män.

Myt 2: Celluliter drabbar bara överviktiga

Falskt

Att vara överviktig kan visserligen göra celluliterna mer synliga då bindväven belastas mer, men celluliter är någonting som kan drabba alla – oavsett storlek. Och i många fall spelar det heller ingen roll om du äter hälsosamt och har en sund vikt, celluliter kan dyka upp ändå.

Myt 3: Träning kan göra celluliter mindre synliga

Sant

Regelbunden träning kan inte ta bort celluliter, men i många fall kan ett aktivt leverne förhindra eller reducera uppkomsten av gropar.

Celluliter blir till när fibrerna under huden försvagas eller förlorar sin elasticitet. Stretchar och stärker du dessa problemområden – och dessutom förbränner fett – kan det faktiskt hjälpa. Genom att forma och tona musklerna blir huden fastare, vilket ger illusionen av mindre synliga celluliter.

Myt 4: Konditionsträning är den bästa träningsformen mot celluliter

Falskt

Löpning och andra former av konditionsträning kan hjälpa dig hålla vikten, vilket i sin tur kan leda till att celluliterna blir mindre synliga. Men vill du verkligen släta ut huden är det styrketräning du bör ägna dig åt.

Myt 5: Celluliter förvärras med åldern

Sant

Hormonerna spelar en stor roll när det kommer till uppkomsten av celluliter. När vi åldras producerar våra kroppar allt mindre östrogen – ett hormon som bland annat förbättrar blodflödet.

Mindre östrogen leder därmed till sämre cirkulation, och det gör även att kollagenproduktionen och nedbrytningen av gammal bindväv minskar.

Läs också: Bye bye skönhetsmyt

Myt 6: Vissa krämer tar bort celluliter

Falskt

Oavsett vad förpackningen lovar finns det inga vetenskapliga belägg för att vissa krämer tar bort celluliter. En del produkter med skimmer i kan i bästa fall kamouflera celluliterna en aning och skapa en illusion av jämnare hud.

Myt 7: Celluliter är genetiskt

Sant

Om din mamma och mormor har celluliter är risken större att även du utvecklar det. Men misströsta inte i onödan om du ännu inte drabbats av gropig hud – generna betyder inte allt. Andra faktorer så som kost, träning och vikt har också stor betydelse.

Myt 8: Fettsugning jämnar ut celluliter

Falskt

Om du har problem med celluliter är fettsugning inte rätt väg att gå. Faktum är att ingreppet kan förvärra problemområdena och göra att fettfördelningen blir ojämn – med ännu mer synliga gropar som resultat.

Myt 9: Viss typ av mat förhindrar celluliter

Sant

Enbart kosten kan inte påverka om du kommer få celluliter eller inte, men äter du välbalanserat och mycket grönt kan du minska risken för inflammation i kroppen samtidigt som du lättare håller vikten.

Det är också bra att hålla sig återfuktad – både genom att dricka vatten och äta grönsaker som innehåller mycket vatten. På så vis stärks bindväven och blir mer motståndskraftig.

Läs också: Maten du bör äta för att få fin hy

Myt 10: Kompressionskläder jämnar ut celluliterna

Falskt

Att bära åtsittande kompressionstajts kan göra att dina ben och rumpa ser fastare ut, men det blir ingen skillnad när de väl åker av. Tvärtemot kan tajta kläder faktiskt göra att du får mer celluliter eftersom de kan strypa blodcirkulationen.

Myt 11: Rökning kan göra att du får celluliter

Sant

Rökning påverkar inte bara blodflödet och cirkulationen negativt. Cigaretter stör även bildandet av kollagen, vilket gör att bindväven lättare skadas och celluliterna blir mer synliga.

Källa: Health Foto: Shutterstock

Läs även:
Bli stolt över din kropp – 5 enkla knep som ökar självkänslan

Svullen i kroppen? Så blir du av med extra vätska