Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

5 fuktgivande produkter för ansiktet

10 jul, 2024 
AvJessica Blockström
FotografShutterstock/TT
Fuktgivande produkter för ansiktet.
panophotograph, Shutterstock/TT
Sommarens sol och salta dopp är härliga men gör hud extra törstiga på fukt. Men du behöver inte bli en torris för det. Vi guidar dig till de bästa återfuktarna – från djupverkande serum till snabbjobbande masker som hjälper dig att fylla på lagren igen.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Ingredienser som c-vitamin, syror och retinol lyfts ofta fram som hudhjältar. Och visst är de bra. Men det finns ett ämne hud och hår verkligen behöver mycket av för att fungera – fukt. Utan fukt försvinner lyster och spänst men minskad fukthalt gör också att olika funktioner i kroppen får svårare att göra sitt jobb.

Nu på sommaren är det extra viktigt att fylla på lagren. Både sol och vatten är stora fukttjuvar. Att göra justeringar i rutinen och se till att få mer fukt från utsidan är en nyckel till välmående hud och hår. Men minst lika viktigt är att återfukta även från insidan. Bästa sättet att få i dig mer fukt är genom att äta den, då har kroppen lättare att ta till sig fukten. Frossa i vattenrika frukter och grönsaker så får du också vitaminer och mineraler på köpet.

Annons

Håll huden plumpad

För att hålla huden plumpad, fräsch och lystrig är tunna lager med lätta återfuktande produkter det allra bästa. Det binder ihop och hjälper fukten att stanna i huden. Börja med en återfuktande rengöring, grunda sedan med essence eller ansiktsvatten, fortsätt med serum och avsluta med solskydd som också det kan innehålla en dos fukt. Packa med en fuktmist du kan duscha huden med under dagen. Kom dock ihåg att det spär ut ditt solskydd, så glöm inte att återapplicera. För att få dina fuktprodukter att gå in i huden ordentligt är en snällare peeling bra. Lägg gärna till det före fuktgivande ansiktsmask.

Hyaluronsyra är en hjälteingrediens många känner till, men det finns massor av andra ämnen som fyller på och hjälper dig att bevara fukt. Kika också efter betaine, ectoin, glycerin, squalane och PHA-syror som laktobionisk syra eller ­glukono­-lakton.

5 fuktgivande favoriter

Hydra Écume Algamarine Toner från Algologie.
Hydra Écume Algamarine Toner från Algologie.

1. Hydra Écume Algamarine Toner från Algologie är ett mineralbaserat ansiktsvatten som tar bort sminkrester efter rengöringen men också boostar med fukt. Ca 195 kr/200 ml.

Annons
The Shroom Essence från Mantle.
The Shroom Essence från Mantle.

2. The Shroom Essence från Mantle är lyxigt fylliga och dryga droppar. Huden känns spänstig och plumpad med fint glow tack vare fermenterade svampar, glycerin, hyaluronsyra och laktobionisk syra. Ca 600 kr/100 ml.

Dive-In Hyaluronic Acid Serum från Torriden.
Dive-In Hyaluronic Acid Serum från Torriden.

3. Dive-In Hyaluronic Acid Serum från Torriden är ett plånboksvänligt serum med kända återfuktare som allantoin och hyaluronsyra. Ca 289 kr/50 ml.

Annons
Cellular Hydration Repair Mask från Murad.
Cellular Hydration Repair Mask från Murad.

4. Sov med Cellular Hydration Repair Mask från Murad och vakna till en lugnare, mer motståndskraftig och bättre återfuktad hud. Här kombineras blåbärsfröolja med hibiskus- och dunörtsextrakt. Ca 769 kr/80 ml.

Total Moisture Daily Facial Cream från Medik8.
Total Moisture Daily Facial Cream från Medik8.

5. Total Moisture Daily Facial Cream från Medik8 är en behagligt lätt återfuktare med 24-timmarseffekt. Den smälter in och får direkt huden att kännas mer välmående med ingredienser som prebiotiska peptider, lipider, ceramider och hyaluronsyra. Ca 775 kr/50 ml.

Annons