Ett långt, vacker hårsvall står högt på önskelistan hos många, men verkligheten ser annorlunda ut. Alla har vi en dålig hårdag då och då och att sätta upp håret i en knut eller hästsvans är ibland den enda lösningen. Men blir den strama uppsättning en vana kan den även vara boven bakom de trötta längderna.

Här är 5 vanor du ska lägga på hyllan:

1. Du använder hårsnoddar med metalldetaljer

Hårsnoddar med detaljer i metall kan slita håret, få det att gå av och till och med dra ut hela hårstrån. Köp istället släta snoddar som är skonsamma mot håret. Ifall du vill pryda håret med fler accessoarer kan du välja accessoarer i tyg istället för metall och plast.

Läs även: 8 vanliga hårproblem – detta avslöjar de om din hälsa

2. Du använder hårsnoddar när ditt hår är vått

När ditt hår är vått är det känsligt och bryts lätt av. Utsätt inte håret för påfrestning genom att sätta upp det, utan vänta tills det är torrt innan du sätter upp det i en frisyr.

Läs mer: Kristen Stewart har rakat av sig håret– se bilderna

3. Du använder hårsnoddar när du sover

I sömnen rör vi på oss vilket skapar friktion mellan hår och örngott. Om håret är uppsatt med en snodd kan håret slitas ytterligare, så lämna håret utsläppt istället. Om ditt hår är väldigt slitet kan du prova på att byta ut örngottet i bomull mot ett i silke.

Läs mer: Nya hårfärgen spås bli årets hetaste nyans

4. Du använder snoddarna på samma ställe

Sätter du alltid upp håret i samma frisyr? Då är det dags att bli mer kreativ, eftersom hårsnoddarna sliter på håret, speciellt om de alltid placeras på samma ställe. Växla mellan en hög och låg hästsvans eller prova på olika typer av flätor för att skapa variation.

Läs mer: Här kan du återvinna gamla hårsprayer

5. Du sätter upp håret för stramt

När du sätter upp håret i en hög och stram hästsvans eller knut utsätts hårfästet för påfrestning. Om du har håret stramt uppsatt varje dag kan det dessutom på lång sikt skada hårsäckarna och på kort sikt orsaka värk i huvud och hårbotten.

Källa: Goodhousekeeping
Foto: Shutterstock

Läs även:

Budgettipset: Så skrubbar du hårbotten
Så bra är de nya vattenbaserade nagellacken
Använder du hårbalsam helt fel? Kolla här!

Mest läst