Makeup Tutorial Dead Doll
Slå på ljud

Vi kan alla känna oss riktigt trötta på att ha samma gamla frisyr – och inte minst samma gamla hårfärg. Suget efter att göra något helt nytt med manen dyker upp titt som tätt, men är idéerna alltid lika bra?

Om vi ska tro på frisörerna är svaret nej. Det finns särskilt några återkommande tankar som vi helst bör undvika. Betina Olafsen, frisör på Lyko Oslo City, säger att det är extra många som har experimenterat med sitt hår medan de har varit i karantän under våren och sommaren.

– ”Hur man”-videor på Youtube har uppenbarligen inspirerat människor att experimentera med både hårklipp och hårfärgning hemma. Jag tror inte att folk har någon aning om hur många som har tagit saken i sina egna händer under den senaste månaden. Det hemklippta håret är speciellt, skrattar Olafsen.

Hon säger att resultatet inte alltid är samma katastrof – ibland kan det bli riktigt fint. Utmaningen är dock att det kan vara svårt att korrigera det till den frisyr de verkligen ville ha det när de tog upp saxen.

– Det har definitivt varit ett jobb att räta ut dessa frisyrer.

En måste-produkt

Förutom några olyckligt hemgjorda frisyrer och hemmafärger är det många som hoppar över en av de viktigaste sakerna du bör inkludera i din hårrutin, nämligen en värmeskyddande produkt, enligt frisören.

– Att applicera ett bra värmeskydd innan du använder värmeverktyg, som plattång, hårtork eller stylingverktyg, kan förhindra skador på håret. Som frisör ser du lite för ofta värmeskadat hår, som kunde ha undvikits genom att använda skydd – åtminstone till en viss grad.

”Borde förbjudas”

Den nya populära blond-sprayen får inte heller gott omdöme från Olafsen. Frisören säger att den här produkten, som är tänkt att få dig att se blondare ut eller dölja utväxten när du är på ”övertid”, nästan borde ha förbjudits.

– När du använder den här produkten kan sprayen sitta kvar i håret mycket länge – även om den är färgad och du inte längre kan se den. Detta kommer att göra håret så torrt och sprött att om du blonderar över sprayen finns en risk att håret går rakt av – eller blir mycket elastiskt. Jag har sett flera fall av detta!

Samma skada kan inträffa om du bleker håret med torrschampo i.

– I vissa torrschampon finns det ämnen som reagerar kemiskt med blekning, så att håret kokar och kan brytas av, säger Lisbeth Hildre, som är frisör och chef för Nikita Sirkus, till KK.

Hon förklarar att detta inte gäller alla typer av torrschampo, men att det rekommenderas att undvika det för att vara på den säkra sidan. Du bör också skippa torrschampo innan andra kemiska behandlingar, som färgningar och permanenter.

Kan tappa hår

Finns det några frisyrer som skadar håret mer än andra?

– Att använda en alltför stram hästsvans, som alltid är på samma plats, kan vara mer skadligt för håret än du tror. Om du gör detta under lång tid kan du riskera att tappa hår på denna plats. Inte minst är det obekvämt efter en lång dag, säger Betina.

Att fläta håret kan även göra stor skada på håret. Har du kanske irriterats av de små hårstrån som du aldrig kan få i flätan? Då kan det vara bra att veta att babyhåret, som det också kallas, antagligen beror på flätan.

Babyhår

– Babyhår, åtminstone det som är lite längre, är hår som har gått sönder på grund av flätor, har Agnes Gulbrandsen, som är en frisör, makeupartist och grundare av frisörkedjan Gevir, tidigare sagt till KK.

Hur vet du att korta hårstrån beror på flätan?

– Mät hårstrånas längd, se om de möter flätans tyngdpunkt. Om så är fallet är det flätan som har orsakat de trasiga hårstrån, säger Gulbrandsen.

Det handlar om hur mycket du drar åt flätan – och var du placerar den. Den kan ha olika tyngdpunkter. Fäst inte flätan på samma ställe hela tiden, rekommenderar frisören.

Källa: KK.no Text: Silje Helgesen

Läs mer:

Behåll glow och lyster i vinter! 12 produkter som gör jobbet

Hur länge håller egentligen smink? Här är svaret!

Skönhetstrenderna vi minns men helst glömmer

Mest läst