1:30

Efter reklamen: Så gör du enkelt en håruppsättning – proffset visar

(1:30)

Det är oftast män man pratar om, när man diskuterar håravfall, hårvikar som kryper sig uppåt och tunnhårighet – men detta kan sannerligen drabba även kvinnor. Medan det är normalt att tappa omkring 50-100 hårstrån varje dag, så kan mer än så vara ett varningstecken.

Det är mycket som spelar in i håravfall som kvinna. Det kan handla om något så enkelt som hur man stylar håret, till något mer svårkontrollerat som gener. Men här är åtta tips på saker man kan prova för att förebygga, förhindra eller bromsa håravfall!

1. Undvik vissa frisyrer

Om man vill förhindra håravfall så är det en del frisyrer man bör undvika – allt som drar i hårlinjen bör undvikas. Tajta hästsvansar, hårt dragna flätor och andra liknande frisyrer är snygga, men kan alltså göra mer skada än det är vårt. När man drar håret hårt så utsätter man det tunna håret i hårlinjen för stress, vilket kan bidra till att håret tunnas ut.

Ariana Grande har ofta tajta frisyrer, som kan ge problem med håravfall.

Evan Agostini

2. Skippa stylingverktyg med hög värme

Att värme är skadligt för håret vet de flesta, och därför ska man alltid använda ett värmeskydd i håret innan man fönar, plattar eller lockar det. Men det finns också grader på skalan. Om du kan bränna fingrarna på plattången eller hör ett fräsande ljud, så är det för hög värme och även ditt hår kan skadas. Försök låta håret lufttorka så ofta som möjligt istället.

Smarta sätt att locka håret på – utan att använda värme

3. Kemiska medel kan skada håret

Hos frisören kan man göra en rad kemiska behandlingar av håret om man vill, exempelvis rakpermanentning och blekning. Men vill man undvika håravfall är detta något man ska skippa. Behandlingarna försvagar håret ner i hårroten, och kan ge upphov till tunnare hår. Upplever man att man tappar hår ska man försöka hålla sitt hår så naturligt som möjligt.

Britney Spears har blekt håret i många år – det kan ge upphov till tunnhårighet.

Anthony Behar

4. Ät rätt saker

Livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler som järn, zink och B12 kan alla hjälpa till att blåsa liv i sköra hårstrån. Se till att du äter mycket bladgrönsaker, nötter, bönor och fisk för att få i dig det du behöver för en bra hårhälsa.

Skönhetsexperten: ”Att unga är snyggare är en myt”

5. Testa produkter som ska motverka håravfall

Det kommer allt fler produkter på marknaden som ska motverka håravfall, bland annat olika typer av schampon som är fyllda med oljor och mineraler som sägs ta död på bakterier som kan orsaka håravfall, eller öka blodcirkulationen till hårbotten.

6. Underskatta inte skalpmassage

Att massera skalpen är ett bra sätt att få till ökad blodcirkulation i hårbotten, vilket kan främja en god hårhälsa. Passa på att massera hårbotten när du står i duschen. Rör fingertopparna i långsamma cirkulära rörelser runt hela huvudet för bästa effekt.

Höstens starkaste hårtrender - snyggaste klippen och produkterna att använda

7. Överväg eteriska oljor

Eteriska oljor har länge lyfts som ett sätt att hjälpa hårhälsan. Oljor av lavender, rosmarin och cypress är bara några av de oljor som ska ha en lugnande och pånyttfödande effekt som kan hjälpa till att främja hårtillväxt. Addera några droppar olja när du gör utför din skalpmassage, så slår du två flugor i en smäll.

Källa: Huffington post.

Mer läsning

Femina