Artikeln innehåller reklamlänkar
Linnea "Arga tanten" Öst, skönhetsskribent och bloggare.
5 smarta knep mot frissigt hår - såhär gör du
0:55

Efter reklamen: 5 smarta knep mot frissigt hår - såhär gör du

(0:55)

Slå på ljud

Med sitt knalligt röda hår och sina gängliga ben var Linnea Öst en udda fågel under uppväxten på Frösön utanför Östersund. Idealet var på den tiden snävt, makeupen enformigt rosa och hon kände sig aldrig hemma i småstaden. Men en dag landade ett nummer av Bildjournalen med ett miniläppstift från Jane Hellen i en helt ny cool färg: beige.

– Det var då jag förstod makeupens kraft, vilken befrielse att allt inte behövde vara rosa. Det där stiftet var så litet men fick mig att våga börja experimentera.

Linnea var duktig på att teckna och skriva men hade inga tankar på att det kunde vara grunden till en karriär. Av en händelse läste en kompis om Nyckelviksskolan i ett nummer av Femina. Det öppnade ögonen för att det fanns något annat. Vips hade hon både sökt och kommit in på Beckmans i Stockholm.

– Det var ren tur. Annars kanske jag blivit sjuksköterska. Plötsligt förstod jag att man faktiskt kunde försörja sig på det jag tyckte var så roligt.

Fick jobb som modeassistent på Veckorevyn

Efter Beckmans blev det en vända till San Francisco där hon studerade illustration. Hemma igen hamnade hon på Veckorevyn. Utan att veta vad jobbet som modeassistent innebar gick Linnea på intervjun.

– Chefen var sur och misstänksam, hon undrade om jag kunde stava. Jag kunde både det och dessutom modehistoria. Jobbet blev mitt. Där upptäckte jag hur vansinnigt kul det är att arbeta med mode och design på tidning.

Linnea "Arga tanten" Öst, skönhetsskribent och bloggare

Linnea Öst har jobbat för de flesta av Sveriges stora modetidningar.

Emily Dahl

Under åren har hon varit på de flesta av Sveriges stora modetidningar, gjort trendguider för Moderådet och jobbat med design och inredning på Indiska och Ikea. I slutet av 90-talet värvades hon till Amelia. Där halkade hon av en slump in på skönhet.

– När redaktören på Amelia skulle sluta tog jag helt enkelt över det uppdraget. Jag tänkte att lite läppstift kan jag väl skriva om. Det tog inte lång tid innan jag förstod att det inte är så lätt om man vill göra det bra.

Tv-profilen: Därför valde jag att omfamna mitt gråa hår

Sedan dess har det varit skönhet för hela slanten. Med sina 72 år har hon inga tankar på att lägga pennan på hyllan. I dag är hon Sveriges äldsta skönhetsredaktör och skönhetsbloggare och inspirerar med sitt härliga språk, sin personliga stil, tips som verkligen fungerar och en stor portion humor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är en utmaning varje dag. Det är en sådan utveckling inom den här branschen, väldigt spännande. Jag har också fantastiska kolleger. Vi är en generation som lyft skönhetsrapporteringen och gjort det till journalistik, ett område som är värt att ta på allvar.

Vad ligger dig extra varmt om hjärtat?

– Jag vill skriva om skönhet för vuxna människor. Jag upplever att vi som är över 60 inte tas på allvar. Företag gör produkter för en äldre målgrupp men i marknadsföringen används nästan alltid yngre kvinnor. Jag kan inte förstå att man inte upptäckt den här enorma gruppen som har en hel del pengar.

Du kallas Arga tanten. Var kommer det ifrån?

– Vi är några journalister som ofta höjer våra röster och är mer ifrågasättande. Någon började kalla oss ”de arga tanterna” och namnet råkade fastna på mig.

Är du arg?

– Jag blir arg när marknadsföring är ett fuskbygge. Som det flummiga begreppet ”clean beauty”. Att din crème ska vara så ”ren” att du kan äta den – varför skulle det vara bättre? Mat är mat och skönhetsprodukter är skönhetsprodukter.

Vad vill du förmedla?

– Glädjen i skönhet! Att det är kul och inte handlar om perfektion. Det finns inget tvång, du gör precis som du vill. Strunta i rynkdjupet. Att yngre är snyggare är en myt. Jag har inget babyface längre men mitt ansikte har karaktär.

Höstens starkaste hårtrender - snyggaste klippen och produkterna att använda

Arga tantens 5 bästa skönhetstips

  1. Primer är ett underskattat hjälpmedel, köp gärna en med filtereffekt. Det är småsudd som gör jobbet utan att synas och dessutom får makeupen att sitta bättre.
  2. Investera i en förstoringsspegel, jag har 10x för att kunna se exakt var läppennan ska målas.
  3. Noppa inte skäggstrån på hakan. Klipp med liten brodersax i stället. Drar du ut håret stimuleras tillväxten och du får ett tjockare strå tillbaka. Dessutom förstörs hudmadrassen under vilket innebär att du får en slappare och rynkigare hy på sikt.
  4. Använd tvättduk till rengöringen. Då blir huden riktigt ren. Jag har några stycken från Amelie Soie som jag växlar mellan.
  5. Underskatta inte betydelsen av att känna dig snygg i håret. Ofta fokuseras skönhet på makeup och hudvård men med snyggt hår och snygga skor så har du en look.

Linnea Östs 4 favoritprodukter

1. Hudkärlek

Niactil 4 % från Elixir.

Niactil 4 % från Elixir är lika tråkig som filmjölk, men så bra för min hy och en av få produkter som jag verkligen köper själv. Ca 375 kr/30 ml.

Här kan du hitta Niactil 4 % från Elixir (länk till Lyko).

2. Ben på burk

Golden legs från Nannic.

Nannic Golden Legs är strumpbyxa på tub som sitter riktigt väl, men kombinera inte med snäv vit kjol. Ca 315 kr/30 ml.

Här kan du hitta Nannic Golden Legs (länk till Hudoteket).

3. Hårfavorit

Blonde Life Violet Shampoo från Joico

Blonde Life Violet-serien från Joico fräschar upp mitt hår med en lagom dos pigment samtidigt som håret blir lent, fylligt, luftigt och lättkammat. Min absoluta favorit. Från ca 289 kr.

Här kan du hitta Blonde Life Violet Shampoo från Joico (länk till Lyko).

4. Magi för mogna

Age Perfect Makeup BB Cover från L'Oréal Paris.

Age Perfect Makeup från L’Oréal Paris är en riktigt bra serie för oss med mogen hy, men ska du bara köpa en produkt så är BB Cover mitt tips. Ca 179 kr/30 ml.

Här kan du hitta Age Perfect Makeup BB Cover från L’Oréal Paris (länk till Åhlens).

Jag har testat hundratals handkrämer - det här är min favorit

Mest läst