Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

7 vanliga misstag vi gör när vi rakar oss

14 nov, 2017 
AvNanna von Knorring
Inåtväxande hår, röda prickar och irriterad hud är det få som gillar. Trots det brottas många av oss med dem när vi rakat benen och bikinilinjen. Här är sju misstag du ska undvika när du rakar dig.
Annons

Ifall du väljer att raka dig någonstans på kroppen är chansen stor att du någon gång haft problem med inåtväxande hår och irriterad hud. Inåtväxande hår uppstår när hårstrået inte växer ut som det ska, utan istället rullar ihop sig och växer snett. Ofta beror det på att smuts och död hud blockerar porerna och hårsäckarnas öppning och en vanlig bov är misstag du gör i samband med hårborttagning.

Om du drabbas av inåtväxande hårstrån ska låta bli att peta på dem och istället tvätta noga samt se över dina vanor under rakningen. Blir huden svullen och den röda pricken större? Då kan det handla om en hårsäcksinflammation, vilket du kan behandla med klorhexidinlösning som finns receptfritt på apotek.

Om man väljer att raka eller inte är helt upp till en själv och det finns inget rätt eller fel när det kommer till kroppsbehåring – det är helt enkelt helt upp till ens eget smak och tycke.

Här följer sju vanliga misstag du ska undvika när du rakar dig – för att slippa inåtväxande hår:

Annons

1. Du rakar benen direkt

Hinner du knappt in i duschen innan du börjar raka benen? Duscha först för att rengöra och mjuka upp huden innan du går loss med rakhyveln – det minskar risken för inåtväxande hår. Det samma gäller för torrakning, som du helst ska undvika helt för att skona din hud.

2. Du använder inte peeling

Förutom att mjuka upp huden med vatten så lönar det sig även att peela huden innan rakning. Det gör huden mjukare, jämnare och tar bort smuts som annars kan täppa igen porerna och orsaka röda prickar och irritation.

3. Du använder en gammal rakhyvel

Glömde du handla nya rakblad? Eller glömde du ta med dig en ny rakhyvel innan du klev in i duschen? Gamla rakblad är smutsiga och slöa och att raka med dem kan leda till inväxande hår och irritation. Se alltid till att ha en vass, ren rakhyvel till hands.

4. Du använder inte rakgel

Oavsett var du rakar dig på kroppen så vill du mjuka upp och återfukta huden med en rakgel innan du rakar. Och nej, tvål eller duschkräm är inte bra substitut eftersom de inte har samma effekt som en rakgel.

Annons

5. Du rakar åt fel håll

Rakar du mothårs? Ifall du ofta får inåtväxande hår ska du sluta med det direkt. Raka istället medhårs. Även om det inte ger dig den millimeterperfekta rakningen så kommer det spara dig smärta, irritation och röda prickar. Se även till att inte trycka för hårt när du rakar dig, det räcker med ett lätt tryck.

6. Du återfuktar inte huden

När du är klar med din hårborttagning gäller det att återfukta huden för att undvika inåtväxande hår. Återfuktad hud gör det enklare för hårstråna att växa på rätt sätt och förhindrar att de rullar ihop sig och växer inåt.

7. Du förvarar rakhyveln i duschen

Lämnar du kvar rakhyveln i duschen när du är klar? Då kommer den bli slö och smutsig betydligt snabbare. Förvara den på en så torr plats som möjligt och rengör den alltid efter användning.

Annons