Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

9 vanliga misstag vi gör när vi väljer underkläder

20 sep, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Att välja rätt underkläder har större betydelse än du tror. För att undvika bland annat svampinfektioner och skavsår är det viktigt att du lägger lite tid på att hitta rätt.
Annons

Hur väljer du underkläder på morgonen? Troligtvis tänker du inte särskilt mycket på det utan tar ett par trosor som ligger överst i byrålådan. På sin höjd kanske du väljer mellan två olika modeller, beroende på hur resten av din outfit ser ut.

Men sett till den hälsosamma aspekten gör du rätt i att ta dig en extra funderare innan du väljer trosor – både på morgonen och i butiken. Här är 9 vanliga misstag vi gör när vi väljer underkläder och vad vi kan göra istället.

1. Väljer ett annat material än bomull

Kanske tycker du att spets är ett sexigare val än bomull men sanningen är att det bästa materialet för ditt underliv är just bomull. Bomull andas, till skillnad från andra material, vilket gör att risken att drabbas av en svampinfektion eller förändrad bakterieflora minskar. Spara silkestrosorna till andra tillfällen där trosorna ändå inte är tänkt att vara på särskilt länge.

2. Bär stringtrosor

Stringtrosor är kanske den perfekta lösningen när du bär en tajt kjol eller ett par tajta byxor och inte vill visa troslinjerna. Det är heller inte dåligt att använda, men det finns trots allt en liten ökad risken för att du får eventuella bakterier från rumpan till underlivet. Stringtrosor ligger ju mellan dina skinkor och de tenderar att glida runt lite grann vilket också innebär att de kan transportera E. coli-bakterier från rumpan ditt underliv.

Annons

3. Bär trosor under natten

Är man van vid att ha trosor på sig kan det såklart kännas märkligt att gå och lägga sig naken. Men faktum är att ditt underliv mår bäst av att inte ha några trosor eller annat material mot sig. Även om ditt underliv ska vara naturligt fuktigt trivs såväl svamp- som bakterieinfektioner bäst när fukten stängs inne – vilket den gör när du bär trosor.

4. Har fel storlek

Att ha för stora trosor är obekvämt, men att ha för tajta trosor kan innebära en hälsorisk. För tajta trosor kan orsaka irritation och skavsår, något du med högsta sannolikhet inte vill ha i ditt underliv. Välj ett par trosor som rör sig lite grann, utan att vara för stora och obekväma.

5. Bär färgglada trosor

Fina trosor i olika mönster och färger är definitivt roligare än helvita trosor. Men beroende på vad det är för färg kan det uppstå irritation i underlivet, särskilt om du har känslig hud. Märker du att du börjar bli irriterad där nere kan det vara färgen som är problemet.

Annons

6. Har fel material på gymmet

Att ha för tajta trosor i ett material som inte andas har vi redan konstaterat att det inte är bra. När du tränar svettas du på hela kroppen, även i dina intima delar, och har du då trosor i bomull blir de våta och hela området behålls fuktigt av svetten. Istället ska du använda trosor i material som transporterar bort fukten och därmed minskar risken för svamp- och bakterieinfektioner.

7. Slänger trosorna i torktumlaren

Trosor är känsliga och ska inte torktumlas. Det beror på att värmen förstör elastanet i trosorna vilket gör att de tappar passform. Häng istället upp dem och låt dem lufttorka, det tar inte särskilt lång tid.

8. Använder fel tvättmedel

Att dina intima delar är mer känsliga än till exempel dina ben eller armar är inte särskilt svårt att förstå. Det kan därför spela roll om du tvättar dina underkläder i samma tvättmedel som resterande kläder. Märker du att du börjar bli irriterad i underlivet kan det vara läge att byta tvättmedel. Välj ett doftfritt – och undvik sköljmedel.

9. Väljer fel modell

Du kanske har en favoritmodell sett till hur den ser ut, men är den lika bekväm på? Beroende på vad du har för rumpa sitter och känns modellerna på olika sätt. Ha bekvämlighet som första val innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även

Annons