0:45

Efter reklamen: Vinterns stora hårtrender – frisörerna listar

(0:45)

Att plocka grå hårstrån gör att fler gråa växer ut

Falskt. Det här stämmer inte, intygar frisören, men det kan ändå finnas poänger med att inte plocka sina grå hårstrån.

– Att plocka grå hårstrån gör definitivt inte att fler växer ut, men vad det gör är att de sticker ut när de växer ut igen, vilket gör att de märks tydligare. Låt dem vara så kommer de ha tyngd nog att ligga platt med resten av håret.

Bästa tipsen för mer volym i håret

Fett hår blir mindre fett om det tvättas sällan

Sant och falskt. Den här punkten beror helt på vad du har för hårtyp – vissas hår blir inte fett lika snabbt som andras.

– Den här beror helt på din hårtyp och hur mycket olja som din kropp producerar naturligt. Ibland kan frekvent tvättade ta bort all naturlig olja från ditt hår, vilket gör att kroppen producerar mer för att ersätta det. Så i det fallet ja, då kommer färre hårtvättar göra att processen saktas ner och det blir minde oljigt. Men om du är oljig naturlig, så funkar det inte.

Regelbundna klippningar gör att håret växer snabbare

Sant. Eller okej, nästan sant. Att klippa håret ofta gör inte att håret växer snabbare, men det gör att ditt hår kan bli längre.

– Att trimma håret gör inte att det växer snabbare, men det tar bort torra toppar som har lätt att klyvas upp för hårstråt, vilket med tiden skulle innebära att man måste klippa mer, säger Fassbender.

Frisörernas hemligheter – som de inte vill att du ska veta

Hår vänjer sig vid produkter

Falskt. Snarare handlar det om att produkterna har gjort sitt, än att håret har vant sig.

– Det handlar mindre om att håret vänjer sig vid produkterna och mer om att hårets skick förändras och inte behöver de specifika produkterna längre. Om du använder det för att lösa ett specifikt problem, och problemet blir löst så blir produkten överflödig och ”slutar fungera”.

Det går att laga kluvna toppar

Falskt. När en hårtopp har blivit kluven så går det inte att laga ihop den igen, tyvärr. Den enda lösningen för att bli av med dem är att klippa av håret. Däremot så finns det behandlingar som gör att man slipper få kluvna hårtoppar från början, och som kan hjälpa att hålla de man har i schack.

– Boka in en djupbehandling på salong och låt dem lösa vad du ska ha för anpassade produkter med dig hem.

Kluvna toppar blir man bara av med om man klipper.

Pexels.

Naturliga oljor är bra för håret

Sant. Oljor som kokosolja eller avokadoolja är bra för håret, och fungerar både som de är eller som ingrediens i hårprodukter.

– De fungerar, det är därför de är ingredienser så så många olika hårvårdsprodukter, säger Fassbender.

Det är bättre att lufttorka håret än att föna

Sant och falskt. Att lufttorka håret är kanske bättre än att föna, men att föna håret behöver inte alls vara så skadligt som många tänker sig.

– I en idealvärld skulle vi alla vara välsignade med vacker hårtextur som när det lufttorkat ser ut som att vi klivit ut från en frisersalong. Men vi vet alla att det inte stämmer. Att föna håret är inte så skadligt som många människor tror om du följer två enkla regler, säger Fassbender.

Regel nummer ett är att alltid använda ett värmeskydd i håret innan du fönar det eller på annat sätt applicerar värme. Den andra regeln är att inte använda för varm inställning.

– Föna håret på mediumvärme för att inte skada det.

Det här händer om du inte duschar på en vecka

Tvätta inte håret innan du ska färga det

Falskt. Många har fått höra att man inte ska tvätta håret innan man ska färga det hos frisör, för att hårfärgen fäster sämre på tvättat hår. Det stämmer inte.

– Det här är den absolut största myten och en av de vanligaste anledningarna att folk kommer med smutsigt hår till frisören. Om du inte ska bleka hårbotten, snälla kom med rent hår!

Källa: Mamamia.

5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Mer läsning

Femina