Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

9 bilder visar hur idealen förändrats genom åren i Miss Universum

21 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Skönhetstävlingen Miss Universum började redan 1952, och har blivit världens mest uppmärksammade skönhetstävling.
Även om konceptet känns förlegat, så kan det vara spännande att se hur trender och skönhetsideal har förändrats genom åren.
Här är nio Miss Universum-vinnare från 50-talet och framåt, som visar hur saker har förändrats!
Annons
TV: Fem skönhetstrender vi helst glömmerBrand logo
TV: Fem skönhetstrender vi helst glömmer

1958 – Akiko Kojima från Japan

På 50-talet var det täckande baddräkter som gällde, den här på vinnaren Akiko Kojima ser till och med ut att gå ner en bit på benen. Ögonbrynen ska vara formade och ganska fylliga, och håret ser ut att ha stylats med papiljotter.

1966 – Margareta Arvidsson från Sverige

När Sverige vann tävlingen för andra gången med Margareta Arvidsson från Vänersborg var 60-talstrenderna i högoform. Ögonen markeras tydligt med tunga fransar och mycket kajal, och tankarna går till modellen Twiggy, som blivit ansiktet utåt för skönhetstrenden. Ögonbrynen ska vara tunnare än på 50-talet, men har fortfarande en tydlig form.

Annons

1976 – Rina Messinger från Israel

1976 är 70-talet i full blom i Miss Universe-tävlingen, och Rina Messinger från Israel tar med det upp på scenen. Håret för tankarna till 70-talsikonerna i Charlies änglar, med fönade lockar och mittbena. Ögonbrynen blir också bara tunnare och tunnare på Miss Universe-scenen.

1983 – Lorraine Downes från Nya Zeeland

Kan man se mer 80-tal ut? Lorraine tog hem titeln som universums vackraste kvinna med permanentat blont hår, och en galaklänning med extra allt – rysch, glitter och assymetriska skärningar.

Annons

1984 – Yvonne Ryding från Sverige

Året därpå var det svenska Yvonne Ryding som vann skönhetstävlingen. Yvonne cementerade bilden på nytt ute i världen om att svenska kvinnor är vackra, långa och blonda. Här med ett stort leende och tidstypiskt färgglatt smink.

1998 – Wendy Fitzwilliam från Trinidad och Tobago

Efter att ha vunnit mot Miss Venezuela och Miss Puerto Rico poserar Miss Trinidad och Tobago, Wendy Fitzwilliam, i sin maffiga krona. 1998 är tunna axelband och enkla skärningar det heta på klänningarna, även om Wendy piffat till det med pärlor över hela sin galaklänning. Med mörka läppar, ljusa ögonlock och matt hy håller hon sminktrenderna för tidsperioden.

Annons

2003 – Amelia Vega från Dominikanska republiken

Den vita trekanstbikinin är det enda rätta i badklädesmomentet av tävlingen 2003 – det fanns inget trendigare. Med stora mängder läppglans på det så är vackra Amelia en självklar vinnare 2003.

2013 – Gabriela Isler från Venezuela

Gabriela är snyggt sminkad med sotade ögon och glansiga läppar – en look som skulle fungera även i dag i glammigare sammanhang. Hon satsar på klassiska röda mattan-lockar och en blekt guldig klänning med strass och remdetaljer.

Annons

2020 – Andrea Meza från Mexiko

Andrea Meza hade kunnat vara vilken filmstjärna som helst på röda mattan. Med mjukt sotade ögon, perfekt formade ögonbryn och rosa läppar, samt mjukt vågigt hår, glänser Andrea i tävlingen. Den röda klänningen med fransdetaljer och paljetter hör dock mer hemma i just en skönhetstävling än någon annanstans.

Se också: 5 saker om Elsa Hosk som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Elsa Hosk som du kanske inte visste
Annons