Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

5 frågor om retinol – superexperten reder ut!

23 nov, 2021 
AvJessica Blockström
Med Verso har Lars Fredriksson satt svensk hudvård och retinol på världskartan och visat att det går att få fram produkter som både är snygga och verkligen gör skillnad.
Annons
4 sminktips för dig med mogen hyBrand logo
4 sminktips för dig med mogen hy

Han är hjärnan bakom några av världens mest hyllade hudvårdsprodukter och anledningen till att många har en retinolprodukt på badrumshyllan. Men det var inte ett brinnande skönhetsintresse som ledde Lars Fredriksson till branschen. Det var ren slump.

– Jag var på premiärfest för en pjäs och hamnade i baren. Bredvid mig satt den enda andra person som inte var inom teatern. Vi började prata och hade så trevligt att bargrannen introducerade mig för en god vän. Det gav mig mitt första jobb i den här branschen.

Lars reste runt i världen och sålde problemlösande salvor till hudläkare. Det var dock jobbet på det svenska hudvårdsmärket Jabushe som öppnade Lars ögon för hudvård med antiage-effekter.

– Det var otroligt spännande. Man hade i kliniska studier visat på en otrolig effekt på linjer och rynkor och dessutom fått detta publicerat i British Journal of Dermatology.

Annons

Det fick stort genomslag.

– Jag insåg vikten av att hitta sådant där man kan påvisa effekterna, där det finns vetenskaplig grund.

Tog hjälp av forskningen

Lars började dyka ner i vad som hände på hudvårdsfronten, tittade på nya ingredienser och nosade upp spännande idéer från forskare. Han hittade en speciell ingrediens, det som blev grunden till Verso.

– Jag läste om ett A-vitaminderivat från Korea, retinyl retinoate. En så smart idé! A-vitaminsyra kombineras med retinol, som är en alkohol, vilket neutraliserar syrabindningen, gör ingrediensen stabil och användbar i kosmetika. Du får de fina effekterna på mindre markerade linjer och rynkor utan de irritationer som ofta förknippas med ingrediensen. Den omvandlas dessutom snabbare till A-vitaminsyra än de flesta andra retinol-varianter och behöver därför inte vara lika koncentrerad för att ge ett tydligt resultat.

Verso har Lars Fredriksson retinol
Versos Lars Fredriksson

Det tog två år att jobba igenom konceptet och göra kliniska studier. 2013 presenterade Verso, som första märke i västvärlden, hudvårdsprodukter med retinyl retinoate, eller Retinol 8 som det heter på Verso-språk. Hemma var intresset svalt men nyfikenheten väcktes när märket fick uppmärksamhet utomlands.

Annons

– Skönhetsmagasinet Allure och amerikanska Vogue skrev väldigt fint om oss vilket gjorde att Barneys tog in produkterna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Det blev snöbollseffekt.

I dag hittar du märket i över 30 länder och man har drygt 20 produkter i sortimentet. Den här hösten kommer en trio kroppsprodukter, där det välgörande innehållet är sådant du oftast ser i produkter för ansiktet. Vad är hemligheten bakom framgången? – Det är inget hokus pokus. Det gäller att välja ingredienser som fungerar, komma på bra kombinationer och arbeta med en duktig formulerare.

Vilka är de största myterna kring hudvård?
– Att det inte fungerar. Och att det inte skulle vara någon skillnad mellan en väldigt billig och en dyr produkt.

Finns det något du anser att man inte bör göra mot huden?
– Att peela ofta och för hårt är inte bra.

Vad tror du att vi kommer se på hudvårdsfronten i framtiden?
– Vi kommer att använda hudvård på ett liknande sätt men det kommer att bli viktigare med hudhälsa. Vi blir äldre nu jämfört med tidigare vilket kräver mycket av kroppen. I dag kan vi byta ut många av dess delar. För huden finns ingen sådan lösning. Då blir det viktigt att skapa de bästa förutsättningar för att din hy ska må bra.

Annons

Dina bästa tips för en välmående hy?
– Alla borde använda en produkt med A-vitamin, men det är också viktigt att lägga till en barriärstärkande produkt. Och att äta god mat och njuta!

Verso produkter retinol
Några av Versos produkter.

5 frågor och svar om retinol

1. Vad är retinol?
– En nödvändig vitamin för alla kroppens organ, även huden.

2. Varför är retinol så bra?
–A-vitamin har en förmåga att få hudcellerna att agera som unga celler. Det gör att hudens naturliga funktioner stimuleras. När du använder det regelbundet snabbar det på cellförnyelsen, ger ökad produktion av kollagen och elastin och motverkar att huden tunnas ut.

3. Finns det personer som inte bör använda produkter med retinol?
– Det rekommenderas inte om man är gravid eller har gjort en stark peeling.

4. Finns det några ingredienser som är extra bra att kombinera retinol med?
– Gurkmeja har väldigt fina anti-inflammatoriska egenskaper och gör sig mycket bra ihop med retinol. Även niacinamid ger mycket fina effekter ihop med retinol.

5. Ofta hör man att retinol inte ska användas i solen. Stämmer det?
– Nej. Du blir inte känsligare av retinol, tvärtom. Däremot är själva ingrediensen känslig för solljus. För att skydda din hud ska du dock alltid använda solskydd när du vistas i solen.

Annons