Karen Nyberg tvättar håret i rymden.

0:47

Efter reklamen: 82-åriga Wally Funk tar revansch, nekades rymdfärd för att hon var kvinna

(0:47)

Många tycker att det är jobbigt och tidsödande att tvätta håret. Och visst, det kan det verkligen vara! Men om man jämför med att tvätta håret i rymden så är det en baggis att göra det hemma i badrummet.

Amerikanska astronauten Karen Nyberg visar nu i en video på Unilad hur hon gör för att tvätta håret på Internationella rymdstationen, där hon lever i tyngdlöst tillstånd.

– För att kunna börja är det tre saker jag behöver. En påse varmt vatten, lite schampo man inte behöver tvätta ur, en handduk och min kam. Det jag gillar att göra är att börja med att ta lite varmt vatten och spruta det i skalpen. Jag har en spegel här så jag kan se vad jag gör, säger hon och visar.

Blond vs. brunett: 15 kändisar som testat båda hårfärgerna

Ett problem Karen har i rymden är att vattnet försvinner iväg i små bubblor, och hon måste göra sitt bästa för att fånga in dem i sitt hår, så att håret blir blött.

Schampot behöver hjälp från handduk

När hon gjort det är det dags för nästa steg – schampot som inte behöver sköljas ur.

– Sen tar jag schampot och sprutar det på skalpen också, bara litegrann. Och smetar in det. Ibland tar jag faktiskt min kam för att hjälpa till att få ut det i topparna. Sen tar jag min handduk medan jag har schampo i håret och jobbar in det, för om man inte står under rinnande vatten så behöver man en handduk lite för att få bort smutsen. Jag gillar att följa upp med lite vatten. Det är schampo som inte behövs sköljas ur, men jag tycker om att använda lite vatten, säger hon i videon, och konstaterar:

Martina Haags hårförändringar genom åren – författarens stilresa

– Det känns faktiskt jätterent nu!

När håret torkar så dunstar vattnet från håret och blir fukt i luften, som sedan fångas upp av deras ventilation. Sedan tar det inte lång tid innan vattnet processas om och går att dricka.

Karen väljer att hålla håret utsläppt medan det torkar, innan hon sätter upp det i en mer lättskött hästsvans.

– Medan det torkar låter jag det hänga fritt, jag sätter inte upp det i en hästsvans medan det torkar.

Nya frisyren som alla vill ha just nu – inspireras av vattenfall

Utvald läsning

Femina