Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Mascara – bäst i test: Femina utser bästa mascaran 2024

07 jan, 2024 
AvMichelle Lannerhjelm
FotografShutterstock/TT
sky high mascara, telescopic mascara, lancome mascara, clinique mascara
Det är en ständig kamp att hitta rätt mascara – vilken passar egentligen dina fransar bäst och ger snyggast resultat? Femina-redaktionen har testat sex olika mascaror och valt ut bästa mascaran i vardera kategori!
Annons

Det finns en mängd mascaror att välja bland och ibland kan det vara svårt att hitta en mascara som passar just dina fransar. Femina-redaktionen har testat sex olika mascaror med olika effekt och valt ut den bästa inom olika kategorier – samt en som passar alla fransar! Scrolla vidare för att läsa om hur du ska välja mascara och hur länge en mascara egentligen håller.

Femina testar fram den bästa mascaran 2024 – som passar alla!

Scrolla vidare för att läsa recensionerna om varje mascara.

Mascara bäst i test – favoriterna 2024

Oavsett om du vill ha mer volym, intrycket av längre fransar, mer separerade fransar eller har känsliga ögon så har Feminas redaktion hittat en favorit för dig. Vi har listat favoriterna – samt för- och nackdelar med respektive mascara!

1. Bästa mascara för längd: Telescopic – L'Oréal Paris

Är du ute efter separation och längd så är detta något för dig. L'Oréal Paris Telescopic Mascara Magnetic Black har en mindre gummiborste som gör det lätt att separera och jobba upp fransarna. Den passar perfekt för både dig med korta fransar som behöver en mindre borste för att komma åt, men också för dig som har långa fransar och vill rama in ögonen och få ett naturligt resultat.

Annons

Fördelar med Telescopic Mascara:

 • Ger långa fransar.
 • Klumpar sig inte.
 • Passar till korta och långa fransar.

Nackdelar med Telescopic Mascara:

 • Kan upplevas att de klumpar ihop sig något och blir som så kallade "spindelben."
Telescopic mascara
Bästa mascara för längd – klicka på bilden för att komma direkt till den.

2. Bästa mascara för volym: Glamolash Deluxe XXL – Rodial

Rodials mascara Glamolash Deluxe XXL har en fluffig borste i en större modell. Perfekt för dig som är ute efter ett voluminöst resultat. Denna mascara har även vårdande egenskaper då den innehåller bivax. Har du tunna och glesa fransar så är denna mascara något för dig.

Fördelar med Glamolash Deluxe XXL:

 • Ger en härlig volym
 • Ger längd
 • Separerar fransarna bra

Nackdelar med Glamolash Deluxe XXL:

 • Kommer med mycket produkt på på fransarna vid applicering då det är en fluffig borste – men det beror på vad man är ute efter och tycker om.
 • Priset.
volym mascara
Bästa mascara för volym – klicka på bilden för att komma direkt till den.

3. Bästa mascara för känsliga ögon: Lash Power – Clinique

Cliniques Lash Power-mascara är 100 % allergitestad så den är perfekt för dig med känsliga ögon. Mascaran är rätt liten i storlek så den är perfekt att ha med sig i väskan eller med på resan. Borsten är också liten och har korta strån, vilket gör det lätt att komma åt de minsta fransarna utan att kladda.

Annons

Fördelar med Lash Power Mascara:

 • Passar bra till både korta och långa fransar.
 • Snäll mot ögonen.
 • Ger en bra längd.
 • Bra travel size.

Nackdelar med Lash Power Mascara:

 • Priset.
mascara för känsliga ögon
Bästa mascara för känsliga ögon – klicka på bilden för att komma direkt till den.

4. Bästa mascara för separerade fransar: Daring Impact Mascara – Beauty Act

Kicks eget märke Beauty Act har många bra beautyprodukter till ett budgetpris. Bland annat denna mascara som ger längd och separerar. Borsten är i gummi vilket hjälper med få ett resultat med mindre klumpar. Man kan jobba med olika lager beroende på hur dramatisk look man är ute efter.

Fördelar med Daring Impact Mascara:

 • Ger längd.
 • Separerar fransarna.
 • Priset.

Nackdelar med Daring Impact Mascara:

 • Det kan komma med för mycket produkt på borstens topp.
 • Passar inte oljig hy, då den lätt kladdar då.
maskara
Bästa mascara för separerade fransar – klicka på bilden för att komma direkt till den.
Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdetBrand logo
Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdet

5. Bästa mascara som inte smular: Lash Idôle – Lancôme

En trendig klassiker? Den hittar du här! Lancôme är kända för sina mascaror och här är en av alla favoriter. Lash Idôle har en banbrytande ny gel-emulsion som ger en fjäderlätt känsla utan klumpar, vilket vi absolut kan hålla med om! Produkten känns väldigt lätt på ögat. Borsten är böjd och har två olika funktioner, man börjar med de korta borststråna som fångar och framhäver, sedan använder du sidan med de långa borststråna och separerar fransarna. Ett säkert val som passar för alla fransar, oavsett preferenser!

Annons

Fördelar med Lash Idôle Mascara:

 • Sitter hela dagen.
 • Ger volym utan klumpar.
 • Känns lätt på fransarna.
 • Passar långa och korta fransar.

Nackdelar med Lash Idôle Mascara:

 • Priset.
Lancome mascara
Bästa mascara som inte smular – klicka på bilden för att komma direkt till den.

6. Billig mascara som ger volym och längd: Sky High Mascara, Maybelline

Om du är ute efter en budgetmascara som ger dig längd och volym – då är Sky High från Maybelline något för dig! Borsten är i gummi, vilket separerar och håller klumparna borta. Som pricken över i:et är mascaran berikad med fiber och bambuextrakt, som gör att fransarna ser långa och fylliga ut, samtidigt som de känns fjäderlätta.

Sky high separerar fransarna och förlänger dem, samt ger volym utan att det blir klumpigt.

Stina Meyer, Digital redaktör.

Fördelar med Sky High Mascara:

 • Ger en väldigt fin längd.
 • Separerar fransarna.
 • Priset.

Nackdelar med Sky High Mascara:

 • Mer volym än längd.
sky high mascara
Bästa budgetmascara för volym och längd – klicka på bilden för att komma direkt till den.

Sedan jag började använda en brun mascara har jag inte velat gå tillbaka till en svart! Jag älskar den naturliga inramningen som får mina ögon att poppa.

Michelle Lannerhjelm, Moderedaktör.

Tips! Använd en brun mascara för ett mindre skarpt intryck. Feminas moderedaktör Michelle Lannerhjelm har bytt ut sin svarta mascara mot Maxfactors 2000 Calorie Mascara i färgen brunsvart. Du kan se mer samt köpa mascaran här (reklamlänk).

Annons

Vanliga frågor om mascara

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om mascara.

Vilken mascara är bäst?

Vilken mascara som passar dig bäst beror helt på vilket resultat du är ute efter. I Feminas test hittar du bästa mascaran för att få separerade fransar, mer volym eller längd – samt bästa budgetvarianten som kombinerar både volym och längd. Dessutom har vi hittat bästa varianten för dig med känsliga ögon samt för dig som tycker att det viktigaste är att mascaran inte smular.

Vilken mascara ska jag välja?

Utgå först från vilka fransar du har. Har du korta fransar – satsa på en mindre borste som enbart ger längd, då volymmascaror kan ha en tendens att kladda. Har du längre fransar så kan du välja borste efter smak, längd eller volym. Har du en sebumrik hy är rekommendationen att undvika vattenfast mascara, då oljan löser upp den vattenfasta formulan, och istället satsa på en mascara som håller upp till 38 grader. En brun mascara ger oftast ett mjukt och naturligt intryck medan den svarta mascaran ramar in ögonen mer.

Hur länge håller en mascara?

En mascara ska helst bytas efter 3 månader då den dels torkar ut men även för att den samlar på sig bakterier – och ögonområdet är känsligt.

Hur får man bort vattenfast mascara?

För att få bort en vattenfast mascara så ska du använda dig av en oljebaserad ansiktstvätt eller remover. Det gör så att mascaran löser upp sig på ett snabbt och smidigt sätt. Lancomes Bi-Facil Waterproof Eye Makeup Remover är ett populärt alternativ, du hittar den här (reklamlänk). Du kan även använda naturliga oljor som mandelolja eller jojobaolja.

Annons