Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Stor guide: Så hittar du den bästa mascaran för dig

14 apr, 2023 
AvJohanna Sundquist
FotografTT
jennifer lopez mascara
Vattenfast, volymgivande eller viral snackis? Den perfekta mascaran finns där ute. Femina hjälper dig hitta rätt i mascaradjungeln!
Annons

Har du känsliga ögon och är på jakt efter en mascara med snälla ingredienser? Eller letar du efter en mascara som maxar volymen? I Feminas stora guide hjälper vi dig att hitta en mascara som passar just dina ögon. Dessutom tipsar vi om smarta knepet som superstjärnorna använder för att få en extra snygg franslook.

Psst! Vill du ha fler mascaratips från kändisarna? Här kan du till exempel läsa om den billiga mascaran som är Scarlett Johanssons favorit.

jennifer lopez med mascara
Jennifer Lopez är en kändis med snygga fransar!

Så hittar du den perfekta mascaran för dig

Det finns en uppsjö av mascaror, och det kan därmed vara svårt att hitta den som passar just dig. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om mascara!

Tips! Femina-redaktionen har testat 6 populära mascaror och utsett sin favorit. Här kan du läsa hela testet och vilken som de anser är den bästa mascaran.

Annons

Mascara för fylliga fransar

Vem drömmer inte om fylliga, voluminösa ögonfransar? Med rätt mascara kan drömmen bli verklighet! Det finns nämligen särskilda mascaror som fokuserar på att maxa volymen. Dessa mascaror kallas ofta för just volymmascaror. Satsa till exempel på en mascaraborste som är uppbyggande och på en formula som fokuserar på att bygga volym. Den virala mascaran Telescopic Lift från L'Oréal är till exempel en favorit hos Femina-redaktionen, och här hittar du fler tips på bra volymmascara. Vill du ha fler knep på hur du får fylliga fransar? Här kan du läsa om mascara-knepet som ger fylliga fransar.

Hur får jag längre fransar med mascara?

Om du vill ha längre fransar med mascara gäller det att applicera den på rätt sätt. Förutom att välja rätt sorts mascara såklart – i det här fallet skulle vi satsa på en volymgivande mascara. Om du vill veta mer om vilken appliceringsteknik som är den bästa, läs vår artikel om hur du applicerar mascara på rätt sätt här. För extra effektfulla fransar kan du läsa om Selena Gomez omtalade mascara-hack här.

Annons

Så tar du bort vattenfast mascara och bästa produkterna

Den vattenfasta mascaran är perfekt för dig som har rinnande ögon eller för dig som tränar mycket. Och för att en vattenfast mascara ska vara en 10-poängare gäller det att den sitter som berget. Nedan tipsar vi om de bästa sätten att få bort vattenfast mascara.

Hur får man bort vattenfast mascara?

Med rätt metod är det faktiskt inte så svårt att få bort vattenfast mascara som man kan tro. Här kan du hitta de bästa tipsen på hur man tar bort vattenfast mascara, och även få tips på bra produkter. Nedan listar vi tre användbara tips som hjälper dig på traven.

  • Makeupremover
  • Bomullspad
  • Varmt vatten

Tips! Har du fått mascara på ögonlocken? I videon nedan tipsar skönhetsredaktören om smarta knepet som tar mascarakladdet på nolltid.

Mogen hy: Så tar du bort mascarakladdetBrand logo
Mogen hy: Så tar du bort mascarakladdet

Mascara för känsliga ögon

Om du har känsliga ögon kan det vara svårt att hitta en mascara som inte irriterar och svider i ögonen. Då alla ögon är olika kan det vara svårt att veta vad i mascaran som just dina ögon reagerar på. Dock kan det vara bra att undvika vissa ingredienser, som till exempel starka konserveringsmedel och parfym. Här kan du till exempel läsa om bästa vattenfasta mascaran för känsliga ögon, vilket är en perfekt investering om du har ögon som rinner.

Annons

Kan man sova med mascara?

De flesta hudterapeuter är nog överens om att man inte ska sova med smink, och där ingår mascara. Att sova med mascara flera dagar i rad kan bland annat leda till svullna ögonlock och irriterade ögon. Här kan du läsa mer konsekvenserna att sova med mascara.

Rätt mascara för din ögonfärg

De allra flesta sminkar sina ögonfransar med svart mascara, men det finns mascara i flera olika färger så som lila och brunt. Vissa färger passar dessutom vissa ögonfärger extra bra! Om du vill veta vilken färg som passar just dig, läs vår lista med den snyggaste mascaran för din ögonfärg här.

Brun eller svart mascara?

Vilken färg du väljer på mascara är såklart helt upp till dig själv. Men om du vill ha markerade ögon är en svart mascara att föredra. Om du inte vill ha lika markerad look kan du satsa på en brun mascara. Faktum är att den bruna mascaran har gjord comeback och är trendigare än någonsin 2023!

Annons

Finns grå mascara?

Ja, det finns grå mascara! Även om det kanske inte är den vanligaste mascarafärgen finns det att köpa på utvalda webbshoppar.

Om du fortfarande är osäker på vilken mascarafärg som passar dig finns fler tips på hur du väljer rätt mascarafärg här.

Piffa upp brynen med ögonbrynsmascara

Det finns även mascara för dina ögonbryn! Och det är en superprodukt om du vill piffa till ögonbrynen och få dem att se mer fylliga ut. Osäker på vilken du ska välja? Läs vårt stora bäst i test av ögonbyrnsmascara här.

Billig mascara – våra bästa tips

Är billig mascara lika bra som dyr mascara? Det enkla svaret är ja! Högre prislapp behöver nödvändigtvis inte betyda att produkten är bättre. Vilken mascara som är bäst för dig beror helt på vad du vill att den ska uppnå och vilket resultat du är ute efter. Om du vill ha tips på bra budgetalterantiv kan du läsa om våra tips på billig bra mascara här. Dessutom kan du läsa om skönhetsredaktörens rescension av populära budgetmascaran Lash Beats Mascara från Elf cosmetics här.

Annons