Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så väljer du rätt bodylotion för din hudtyp

07 jun, 2021 
kvinna som njuter av sommaren på stranden
Vi hjälper dig att hitta den bästa bodylotion för just dig - avsett om huden på kroppen är torr, knottrig, tappat spänst eller bara lätt blir varm och klibbig efter en dag med sol.
Annons
7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Att smörja in kroppen är inte bara viktigt på vintern, huden här behöver fukt året om och extra mycket så om du är ute i solen mycket. Använder du bodylotion varje dag kommer du inte bara att få en mjukare och finare hud, även hudbarriären stärks vilket är bra för framtiden. Men vad ska man tänka på när man står därför framför djungeln av produkter? Här är några tips.

1. Formula & konsistens

Det kan vara bra att byta typ av produkt mellan årstiderna för att både få så bra effekt som möjligt och för att passa temperaturen i luften. När det blir varmare ute kan tunga produkter vara svårare för huden att absorbera vilket kan göra att man känner sig lite mer svettig och klibbig. Men lika viktigt är att välja en konsistens du gillar. Då blir det troligare att du faktiskt använder den varje dag. Avskyr du att stå och massera in en tjockare produkt? Då kommer du inte se fram emot den stunden och kanske strunta i smörjandet. Tycker du lättare gelkonsistens känns för glidigt? Välj en mer traditionell mjölk.

Annons

2. Ingredienser

Förutom att det på sommaren är härligt med lite mer svalka på huden kan du också behöva ingredienser som lugnar och återfuktar efter en dag i solen. Det kan t ex vara allantoin, aloe vera eller bisabolol. Dessa är också perfekt om du har lite känslig hud, tänk då också parfymfritt. Använder du brun utan sol? Då är det toppen med en liten dos syra i din lotion, något som också motverkar det som heter keratosis pilaris, knottror på hudens yta. Är du en riktig torris? Leta efter ceramider, glycerin och squalane som huvudingredienser. Har du mogen hy? Då är t ex alger, fina växtoljor och vitaminer bra att ha i sin bodylotion.

3. Doft

Rätt doft kan få dig att känna dig fräsch längre och en parfymerad bodylotion med favoritnoter gör att du kanske inte ens behöver använda din vanliga parfym. Eftersom den blandar sig med huden blir doften väldigt subtil och naturlig. Men även här gäller samma som med konsistens - välj en doft som du verkligen gillar. Det finns inget värre än att smörja sig med något man tycker luktar lite sådär och sedan går du och känner just det hela resten av dagen.

Annons

4. Tillfälle

Absolut bäst är att smörja in din bodylotion/body butter/kroppsolja när du fortfarande är lite fukt efter duschen. Precis som wettex-trasan kommer huden att ta till sig ingredienserna bättre då än om den är helt torrt.

Här är några favoriter på bodylotion-hyllan just nu

kroppssmör med ceramider

Ceramide Body Butter från Skincity Skincare är perfekt för dig som behöver mycket fukt och samtidigt har en lite känslig hy. Trots att den heter kroppssmör så går den bra in i huden utan att lämna någon klibbig yta. Den innehåller bland annat allantoin, bisabolol, ceramider och kolloidalt havre - alla lugnande och läkande.

Ceramide Body Butter från Skincity Skincare kostar 299 kr och finns här (reklamlänk).

kroppscreme med ceramider och syror

Är du lite torr och knottrig så finns prisvärda SA Smoothing Cream från Cerave som kanske inte kommer i den sexigaste tuben men innehållet både mjukgör, exfolierar och jämnar ut huden med ceramider, urea, salicylsyra och hyaluronsyra.

SA Smoothing Cream från Cerave kostar 169 kr/177 ml och finns här (reklamlänk).

biotherms klassiker lait corporel i limiterad upplaga

Älskad klassiker i ny förpackning är Biotherms Lait Corporel som uppdaterats med förpackning i återvunnen plast men också just nu finns i limiterad upplaga där konstnären Coco Capitán dekorerat flaskan i en kampanj för att uppmärksamma haven och att vi måste ta hand om dem bättre. Bland ingredienserna finns E-vitamin, citrusextrakt och Life Plankton, den senare har visat sig ha fin effekt på allt från irriterad hud till spänst. Denna mjölkigt härliga och silkeslena lotion stärker huden, ger den finare lyster och doftar som en dröm. Kommer dessutom med praktisk pump.

Lait Corporel x Coco Capitán från Biotherm kostar 249 kr/400 ml och finns här (reklamlänk).

svalkande och fräscht doftande fuktgel till kroppen

Otroligt lätt och fräsch med fin somrig doft är the Body Shops limiterade Cool Daisy Body Yogurt, en gelcreme som ger skön svalka när du smörjer in den och sedan håller huden återfuktad i många timmar. Förutom glycerin innehåller den sheasmör, mandelolja och mandelmjölk.

Cool Daisy Body Yogurt från the Body Shop kostar 145 kr/200 ml och finns här (reklamlänk).

lyxig bodylotion från sisley

Vill du skämma bort huden med en riktig lyxlotion är Black Rose Beautifying Emulsion från Sisley ett tips. Den innehåller välgörande ingredienser du vanligtvis hittar i välformulerad ansiktsvård, t ex algen padina pavonica, cameliaolja och extrakt från svart ros. Den gör huden direkt fylligare och sammetslen samtidigt som den jobbar föryngrande med spänst, lyster och jämn ton över tid. Den har en lätt konsistens som smälter snabbt in i huden och doften är ljuv musik för rosälskaren.

Black Rose Beautifying Emulsion från Sisley kostar 1480 kr/200 ml och finns här (reklamlänk).

Annons