Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Bästa huskurerna när du bränt dig i solen

26 jun, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografyaroslava borz/pexels
kvinna som svalkar sig i vattnet
De här lätta knepen ger skön lindring om huden bultar röd.
Annons
5 sätt att bevara din hårfärg i sommarBrand logo
5 sätt att bevara din hårfärg i sommar

Även om du vet att solen är stark nu så är det lätt att glömma sig. Kanske var lekarna så roliga på midsommar att det blev något längre tid i solen än du tänkt. Eller så blev den där härliga sommarlunchen flera sköna timmar i värmen. Den här tiden på året betyder det för del allra flesta att huden inte hänger med. Den blir solbränd oavsett om du smorde dig innan du gick ut eller hade sommarhatten på. Kanske är det nacken som satt mitt i strålljuset eller dekolletaget som råkade får för mycket sol. För många timmar med UV-strålar är inte bra. Men nu blev det så. Huden lyser ilsket röd, bultar het och gör ont.

Hur lindrar jag solbränd hud?

Just nu är det för sent för solkräm. Stanna inne, stanna i skuggan och skydda med kläder. Håll upp tyget mot ljuset och se om strålarna tar sig igenom. Ju tätare tyg desto mer kommer det att skydda. Här är några andra bra saker att göra:

  • Kyl ner huden. En sval dusch gör gott och kan dämpa inflammationen du fått . Hoppa över tvålen på de drabbade områdena och tänk på att badda huden torr med en handduk efteråt, gnugga inte.
  • Blöt en liten tvätthandduk och lägg in i frysen. Den kan du sedan lägga över den solbrända huden nästan som en kompress för himmelsk svalka samtidigt som både rodnader och inflammationer lugnar sig.
  • Ös på med fukt! Var noga med att smörja in huden, gärna då den fortfarande är lite fuktig efter duschen. Applicera lotion eller kräm och se till att produkten du använder är fri från parfym. Använd inte bara efter duschen, smörj in flera gånger så kommer huden lugna sig snabbare samtidigt som du motverkar att den börjar fjälla. Fuktbindare, antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen är hjältar här, bra ingredienser att kika efter är aloe vera, centella asiatica, glycerin, grönt te, hyaluronsyra och extrakt eller olja från havre.
  • Arkmasker är perfekt om du bränt dig i ansiktet. Välj en återfuktande variant, gärna med aloe vera eller centella asiatica. Lägg in din mask i kylen en stund innan så blir det en än skönare stund.
arkmask med after sun-effekt

After Sun Face Mask Dissetente från Bioearth bjuder på hyaluronsyra, glycerin, gurka, kokosvatten och mynta. Ett paket med två masker kostar 156 kr och det finns här. (reklamlänk)

arkmask med lugnande aloe vera

Aloe Soothing Mask Pack från Benton har ett extra skonsamt pH-värde för att inte irritera huden. Den innehåller ett serum där du förutom aloe vera också hittar gurkextrakt. Den kostar 40 kr och du hittar den här (reklamlänk).

lugnande ansiktsmist
  • Lugna huden med en fuktmist lite då och då. Du kan enkelt stoppa ner flaskan i väskan så har du alltid fukten när. Snäll och bra för irriterad hud är t ex oparfymerade Ultra 8 Face Mist från La Roche Posay där alla åtta ingredienser har välgörande och återfuktande egenskaper. Du kan också blöta ner tunna servetter med denna och lägga på solbrända partier, en slags arkmask light. Det är väldigt skönt. Den kostar 164 kr/100 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Husmorsknepen för solbränd hud

Det kan ta en stund innan man märker av sin solbrända hud men om du är snabb kan en Ipren eller andra värktabletter med ibuprofen dämpa inflammationen. Det också lindra smärtan om det gör riktigt ont i huden. Ta en tablett var fjärde till var sjätte timme för att få bäst effekt.

Annons

Du kan också lindra både rodnader och inflammationer med en hydrokortison-kräm. Det dämpar också eventuellt kli.

Drick massor med vatten. Man känner sig ofta extra törstig när man bränt sig och det ska bero på att vattnet i kroppen dras till den uttorkade ytan. Fyll därför kontinuerligt på med mer. En annan bra sak är att äta sitt vatten, dvs få i sig frukt och grönsaker med högt innehåll av vatten, t ex gurka, melon osv. Det gör att du dessutom får i dig viktiga mineraler och vitaminer.

3 saker du inte ska göra när du bränt huden i solen

Förutom att inte utsätta huden för någon sol tills alla rodnader lagt sig så är det viktigt att ställa undan alla aktiva produkter med syror och liknande. Låt också allt vad peeling och exfoliering vara tills din hud är helt återställd. Den blir väldigt känslig när den är solbränd och är du inte försiktigt kan den känsligheten stanna kvar. Har du fått blåsor? Försök inte täcka dem med plåster. Lägg hellre ett lager med vaselin över partiet där blåsorna är. Det blir som ett skyddande lager där huden får möjlighet att läka under. Du slipper dessutom dra av plåstret. Bara tanken på att göra det när huden redan är rodnad och irriterad gör ont...

Annons

Kan jag sminka min solbrända hud?

Undvik helst makeup om det är möjligt. Går inte det så tänk på att applicera försiktigt, helst med rena fingrar. Lägg bort borstar och penslar för ett tag. Vill du dämpa rodnaden i ansiktet kan du lägga på ett väldigt tunt lager med löst puder. Välj då helst ett som också har t ex hyaluronsyra. Du kan också använda tonad dagcreme men tänk på att återfukta ordentligt under först.

Måste man uppsöka läkare om huden blivit solbränd?

De flesta solbrännor lägger sig på ett par dagar och då brukar det inte vara någon fara. Om din inte gör det och du får en massa blåsor eller det fortsätter att göra ont bör du kontakta vården. Tänk också på att ju fler gånger du blir solbränd desto större är risken att du utvecklar någon form av solcancer. Har du bränt dig upprepade gånger och fått fläckar du inte tycker ser bra ut - boka en tid för undersökning. Det är bättre att vara på den säkra sidan.

Annons