Artikeln innehåller reklamlänkar
kvinna som rakar benen i badkaret
2:54

Efter reklamen: Här får Feminas chefredaktör en total hår-makeover

(2:54)

Slå på ljud

Trots att det snart är 100 år sedan det i kliniska studier konstaterades att ditt hår, oavsett var på kroppen det sitter, inte blir tjockare av att du rakar bort det så verkar just den här myten extra seglivad. Det kommer inte heller att börja växa snabbare eller bli mörkare.

Så varför vägrar myten att dö ut?

För att det känns som håret blir lite tjockare och det kan se lite annorlunda ut precis när det börjar sticka upp vid hudytan. Anledningen är att du skär av toppen på strået när du rakar vilket gör att det blir trubbigt, stubbigt och stickigt när det växer upp. Ett orakat strå är mycket tunnare och därför mjukare toppen.

hårstrån i närbild

Varför ser det mörkare ut?

Det kan bero på flera saker, allt från att det alltså tillfälligt är lite trubbigt där i toppen vilket ger en större yta som exponeras till att det ännu inte utsatts för t ex blekande solljus. Har du ljus hud syns detta ännu tydligare än på mörkare hudtyper. Det hänger helt hållet på grund av kontrasten, inte på rakningen.

Så får du bort håret på benen - 5 smarta produkter

Vill du trots allt undvika den där känslan av kraftigare och mörkare utväxt men ändå önskar vara hårfri är vaxning, epileringskräm eller IPL-behandling alla bättre alternativ än rakning.

Hållbara nyheter på hyvelfronten

Vill du fortsätta raka för att det är ett smidigt och snabbt alternativ finns fina nyheter från Gillettes Venus-familj. Man har precis släppt tre nya mer hållbara rakhyvlar med snygga metallhandtag för att fira märkets 20-års jubileum. Alla kommer dessutom i återvinningsbar kartong istället för som tidigare i plast. Favorit här är Deluxe Smooth Sensitive RoseGold med vårdande och lugnande aloe vera. Den kostar 199 kr och kommer med tre rakblad. Du hittar den här (länk till Åhléns)!

Så tar du bäst bort hår vid bikinilinjen - 25 tips