Artikeln innehåller reklamlänkar
kvinna som jobbar på bärbar dator i sängen
Duscha eller bada – vad är bäst?
1:04

Efter reklamen: Duscha eller bada – vad är bäst?

(1:04)

Slå på ljud
  1. Har du drabbats av tech neck? Det här är ett av alla de ord som fått fäste under pandemin. Det handlar om att huden tappar formen fortare av allt surfande på mobiler och läsande på paddor. Kanske hade du inte märkt det lika tydligt om det inte varit för alla dessa virtuella möten. Faktum är att många blivit så mycket mer medvetna om hur det faktiskt ser ut här efter att i timmar ha stirrat på våran egen bild på teams.

Bästa maskerna för hud, hår & kropp – skönhetsredaktörens val

Så vad kan man göra?

Frågar du en hudterapeut kommer hen att säga att du alltid ska behandla din hals och ditt dekolletage som ditt ansikte. Men det är lätt att glömma. Tyvärr är det här ett område som snabbt tappar form. Slapp hud och horisontella linjer är typiska tecken för tech neck. Och ju mer skärmtid, desto fler rynkor här.

Börja i tid

Bästa tipsen är alltid att förebygga, t ex genom att tänka på hur du sitter och hur din dator är placerad. Att investera i en skärm är en god idé eftersom du då kan lyfta blicken och på så sätt också hålla upp hakan. Att enbart jobba på bärbar dator är det inte.

Få in rutinen

kvinna som smörjer in halsen i rutinen

Regelbundenhet är också en nyckel, det räcker inte att göra en insats någon gång i halvåret. Här är några enkla knep:

Bli av med rynkor på halsen och tech neck

  1. Ställ en exfolierande produkt vid duschen så kan du köra peeling för att få bort döda hudceller och sätta fart på cirkulationen när du ändå står där och gör dig ren.
  2. När du tvättar ansiktet – se till att också göra rent huden under hakan. Tycker du det blir slabbigt med vatten kan en tvättduk vara skön att använda.
  3. Smörj in huden på halsen när du ändå kör din rutin, helst ända ner till brösten. Har du svårt att komma ihåg? Köp en halscreme och se till att placera den synligt i badrummet. Några bra ingredienser att leta efter i din produkt är havreextrakt, peptider och retinol. Och så fukt förstås, det är alltid viktigt.
  4. Skydda det här området mot solljuset lika noga som du smörjer in ansiktet med SPF. Det kanske inte känns superaktuellt precis just nu men UV-strålningen är den största bakomliggande orsaken till att huden åldras och det gäller såväl hals och dekolletage som panna. När de första vårstrålarna kommer eller du knäpper upp för en solig stund i slalombacken - då är solskyddet en bra försäkring för att hålla huden så fin och spänstig som det går.
  5. Kör en punktinsats lite då och då med en arkmask som går hela vägen ner på halsen.

Gör en superkur

Det perfekta röda läppstiftet till julens fester

Om det redan blivit rejält med linjer här så kan det behövs mer krut i insatsen, t ex med en salongsbehandling. Då är t ex Dermapen en bra behandling att satsa på. Det kan du läsa mer om här.

3 x favoriter för halsen

Neck Cream från Sisley är en älskad klassiker med härligt rik formula som uppdaterats med än mer effektiva ingredienser för att tajta till, återfukta och släta ut. Den hittar du här (länk till Lyko).

Hyla Active 3D Mask Neck & Decolleté från Dp Dermaceuticals är ett ark du applicerar under hakan. Det är preppat med precis vad huden här behöver för att plumpa, få igång kollagenproduktionen och stärka huden. Du hittar den här (länk till Hudoteket). Från samma märke finns arkmask för ansiktet som går ner över halsen. Den hittar du här (länk till Hudoteket).

Snäll men samtidigt effektiv är Enzyme Peel från plånboksvänliga märket L300. I denna oparfymerade formula samsas exfolierande enzymer med lugnande och återfuktande prebiotika, glycerin och pro-vitamin B5. Applicera en stund innan du kliver in i duschen och massera lätt samtidigt som du sköljer av. Du hittar den här (länk till Åhlens).

Mest läst