Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så slipper du bränd hårbotten – och hur du ska behandla om du bränt dig

31 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna i sol med solhatt.
Försöker du skydda kroppen mot solen, men lyckas ändå bränna dig i hårbotten?
Det är lätt hänt, och kan vara riktigt smärtsamt.
Så här gör du för att undvika en bränd hårbotten – och så behandlar du din solbrända skalp om olyckan varit framme.
Annons
7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
7 myter om skönhet som inte stämmer

När solen skiner och vi tillbringar lediga dagar på stranden, i parken eller i trädgården är det viktigt att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar, med hjälp av solskyddsfaktor. Många är duktiga på att skydda kroppen med kläder eller solkräm, men att låta bli att bränna sig i hårbotten kan vara desto svårare, oavsett hur mycket eller lite hår man har på huvudet.

Hur vet du om du bränt hårbotten?

Att bränna hårbotten känns som att bränna resten av kroppen, men kan vara svårare att se, eftersom det är en del av kroppen vi inte kan se lika enkelt i en spegel. Om din hårbotten blir röd, känns varm, kliar eller till och med får blåsor så har du bränt hårbotten.

Att bränna sig kan också påverka ens mående i övrigt – du kan drabbas av huvudvärk, illamående, trötthet eller till och med feber.

Annons

Så skyddar du hårbotten för att inte bränna dig

Allra bäst är att inte bränna sig så klart – men hur undviker man det? Det kan kännas konstigt att smörja in hårbotten med solkräm om man har hår på huvudet, men det hjälper mot att bränna huvudet. Det kommer dock göra håret flottigt på köpet, och du kan behöva tvätta det oftare.

Det enklaste sättet att skydda skalpen mot solbränna är att ha något på huvudet.Välj en somrig huvudbonad som du känner dig snyggast och mest bekväm i om du ska vistas länge i solen – det kan vara en keps, en sjal eller kanske en stråhatt.

Så tar du hand om bränd hårbotten

Har du ändå lyckats bränna dig i hårbotten och vill ha lindring? Här är några bra sätt att ta hand om solbrännan på skalpen:

  • Duscha huvudet kallt, eller som mest med ljummet vatten. Din vanliga duschtemperatur kommer kännas brännande varm på huvudet.
  • Kolla ditt schampo och balsam. När hårbotten är bränd bör du inte använda produkter med sulfater, då de kan torka ut hårbotten och göra att det blir mer irriterat.
  • Fukt. Använd dig av kokosolja och aloe vera i hårbotten för att behandla och linda brännan. Det kan dock få ditt hår att se fett ut, och kan vara bättre att göra på kvällen innan du ska sova.
  • Minimal styling. Sippa fönen och värmeverktygen – värmen kommer bränna smärtsamt i hårbotten när du har bränt dig.

Källa: Healthline.

Annons