Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Experterna: Därför kan du få friskare hår av att byta bena

12 sep, 2023 
Byta bena friskare hår
Försöker du få liv i ditt torra eller slitna hår med olika produkter, kurer eller verktyg? Det finns ett enkelt knep, som bara tar några sekunder och dessutom är helt gratis, som experterna menar kan göra susen. Här är anledningarna till varför du kan få friskare och mer voluminöst hår, genom att göra någonting så enkelt som att byta bena!
Annons
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör

Även om många av oss har flyttat på benan lite hit och dit och testat oss fram, så har de allra flesta också slutligen fäst sig vid en, som blivit ens signaturlook. Men att bestämma sig för en bena och sedan aldrig frångå den kan faktiskt vara att göra håret en otjänst.

Det är nämligen så att både håret och hårbottnen faktiskt blir friskare av lite variation – utöver att man kan få en ny fräsch look, förstås!

Både Neil Moodie, hårstylist, och Stephanie Sey, specialist på håravfall och hårbottensproblem samt expert på texturerat hår, är ense om att man bör byta sin bena då och då.

– Om du alltid har samma bena är det troligt att ditt hår blir lite svagare i det området och lättare bryts av, förklarar Stephanie.

Därför ska du byta bena enligt experterna

Men varför blir håret friskare av att byta bena egentligen? Jo, det finns flera anledningar till att testa på metoden.

Annons

Om du själv exempelvis har moget eller texturerat hår som är lite torrare, eller helt enkelt bara slitet hår som ofta går av, så är det ett enkelt knep för att dina strån ska må bättre. Om du inte har problem med vare sig torrt, livlöst eller skadat hår så finns det dock flera goda anledningar till att du också borde prova på att byta bena.

Lindrar skadan från värmeverktyg

En anledning till varför håret blir friskare är att håret blir mindre skadat av värmeverktyg, om du använder dig av några sådana.

Du som stylar håret med exempelvis platt- eller locktång gör det antagligen oftast på samma sätt, så att det är samma områden av håret som gång på gång blir mest utsatta för de höga temperaturerna. Om du ändrar bena så kommer det ändra på vilket sätt du stylar din frisyr och vilka delar av ditt hår som kommer i närmast kontakt med värmeverktyget.

Skyddar mot UV-strålar

Ytterligare en anledning till varför det är bra att variera sin bena är att det ger mer skydd mot solen. Om du alltid har samma bena så är det också alltid samma del av din hårbotten som utsätts för solens strålar. Om du byter bena då och då så förhindrar du alltså att en del av din skalp blir överexponerad och skyddar dig bättre från att bränna hårbottnen.

Annons

Adderar volym

Du som eftersträvar volym och kämpar med olika produkter och stylingverktyg borde också testa på att byta bena. Det kan faktiskt vara din bena som kan förändra allt! Särskilt du som har en mittbena, och vill ha mer volym i håret, borde testa på att varier aden. En sidbena brukar nämligen oftare ge rötterna ett litet lyft.

Så ofta ska du byta bena

Nu kanske du undrar hur ofta och mycket du borde ändra på din bena för att få ett friskare och mer voluminöst hår. Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan, utan det – som mycket annat när det kommer till hår – är individuellt. Men försök känna av själv hur god hårkvalitet du har och vilka behov du ser för dina längder.

Någonting som är bra att ha i åtanke är att det inte krävs några dramatiska förändringar för att skapa skillnad. Du behöver inte ändra på din bena helt och hållet om du är fäst vid din frisyr, men vill ha fördelarna som kommer med att variera den. Flytta bara på benan en liten bit åt sidan så kan du också se resultat.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons