Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför är älskade budgetmascaran lika poppis i dag som då den lanserades 1971

29 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Maybelline New Yorks Great Lash Mascara är lika populär i dag som då den lanserades – för 52 år sedan. Men varför är den så älskad? Femina reder ut!
Annons
Sofia Wistams fransknep - alltid långa ögonfransarBrand logo
Sofia Wistams fransknep - alltid långa ögonfransar

Även om det, bokstavligt talat, finns tusentals mascaror där ute på marknaden (och nya som lanseras varje månad...) finns det bara en mascara som vi närapå kan garantera att du har provat (minst en gång!): Maybelline New Yorks Great Lash (reklamlänk). Du vet vilken det är, den har den där ikoniska rosa och gröna förpackningen med dess bläcksvarta formel, och så, förstås: signaturborsten. Det är inte konstigt att en förpackning av mascaran säljs var femte sekund runt om i hela världen.

Men, varför har den här produkten ett sådant hårt grepp om mascaraindustrin? Allt börjar med produktens historia: Efter att ha sett sin syster, Mabel Williams, blanda kol och vaselin för att förstärka färgen på sina ögonfransar, blev Maybelline New Yorks grundare Thomas Lyle Williams inspirerad att på något sätt skapa en enklare produkt men som skulle göra samma jobb (hans syster och hennes vaselintrick blev för övrigt också inspirationen bakom märkets namn). Ett av märkets första produkter blev just Great Lash Mascara. Ingen förväntade sig dock att Great Lash skulle bli den succé det var och fortfarande är i dag, mer än 50 år senare.

Annons

– Great Lash etablerade varumärket som en auktoritet inom mascara, och det fortsätter än i dag, säger Jessie Feinstein, som arbetar på Maybelline New York.

Historien bakom populära mascaran

Ikonens status beror till stor del på dess recept: mascarans formula är allt! När Maybelline skapade Great Lash 1971 använde de flesta mascaror vax som bas. Istället gjorde Maybelline den första vattenbaserade mascaran, vilket gör borttagningen enkel. I dag har många, många fler just det receptet. Men Great Lash var först! Plus att den innovativa formeln inte offrade volymen. Dessutom gör den Lilly Pulitzer-inspirerade tuben mascaran allmänt igenkännbar.

– Den är tillgänglig och lätt att känna igen, tillägger Feinstein och säger också att Great Lash fortfarande är Maybellines mest prisvärda mascara. Priset? Omkring en hundring!

Annons

– Vi har sett den användas genom generationer av kvinnor, från din mormor till din syster, men också av makeupartister och i sin tur kändisar.

Även om den är över ett halvt sekel gammal, fortsätter Great Lash att sticka ut bland hundratals mascaror som kantar hyllorna i skönhetsgångarna. Den fortsätter också att vara en första mascara för många tjejer och kvinnor som precis har börjat sina sminkresor och som vill förstärka färgen på sina fransar – vilket är precis vad Williams avsåg.

Mängder av kvinnor har som sagt använt denna mascara genom åren. Många kända ansikten också, Amanda Seyfried och Jessica Biel – bland många andra!

Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdetBrand logo
Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdet
Annons